De Graafschap kan in de Achterhoek en daarbuiten rekenen op veel sympathie. De Doetinchemse voetbalclub telt een enorme schare aanhangers en sponsors. De supporters noemen zichzelf ook: Superboeren, de term is uitgegroeid tot een geuzennaam. In deze rubriek gaan we voortaan maandelijks in gesprek met een Superboer, met deze keer algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp.
Hij heeft een duidelijk doel voor ogen. De Graafschap moet stevig verankerd zijn in de Achterhoekse samenleving. “Daar wil ik een voortrekkersrol in spelen. Het zorgt voor een duurzaam bestaan van onze club”, beseft Hans Martijn Ostendorp. De algemeen directeur is een superboer in hart en nieren. “Ik voel me bevoorrecht. Want wat is er mooier dan werken bij De Graafschap?”
Hans Martijn Ostendorp groeide op in de Achterhoek. Hij woonde lange tijd in Dinxperlo en werd wethouder van de gemeente Aalten. Daarna vervolgde Ostendorp zijn carrière als burgemeester van de gemeente Bunnik. Hij was toe aan een volgende stap als bestuurder, maar koos voor zijn oude liefde: De Graafschap. “In het voorjaar van 2017 werd ik gepolst om algemeen directeur te worden. Uiteraard voelde ik me vereerd, maar ik moest er wel goed over nadenken. Je gooit toch al je zekerheden overboord.” Een sfeerfilmpje over De Graafschap gaf uiteindelijk de doorslag. Hans Martijn volgde zijn hart, hapte toe en zo werd hij ‘burgervader’ van zijn favoriete club. Bijna 2,5 jaar later heeft hij van die beslissing beslist geen spijt. “Het was een prima besluit. Samen vooruit, op alle fronten. Dat is mijn streven.”
Wat is een superboer?
“Dat is iemand met blauwwit bloed, het zit in je DNA. Onze supporters zijn onverschrokken, optimistisch en beschikken ook over een gezonde dosis zelfspot. Wat ons bindt? Samen hebben wij een onvoorwaardelijke liefde voor onze mooie club, De Graafschap, veur altied!”
Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?
“Dat ik als jongen van een jaar of zes aan de hand van mijn vader voor de eerste keer een wedstrijd bezocht. Het maakte een enorme indruk allemaal. Zelfs de wandeling naar De Vijverberg kan ik me nog goed voor de geest halen. In de rust klonken er reclameboodschappen van bijvoorbeeld Drum en De Gelderlander. De teksten daarvan kan ik, 45 jaar later, nog zo oplepelen. Dat zegt wel wat.”
Hoe zie je je eigen toekomst binnen de club?
“Het is mijn bedoeling om De Graafschap steviger neer te zetten, ook in sociaalmaatschappelijk opzicht en verbindingen te maken. Dat lukt al aardig. Supporters en sponsors zijn ons trouw. Verder zijn er ook samenwerkingen opgezet met instellingen, organisaties en overheden. We zijn meer zichtbaar en het stadion is steeds vaker een ontmoetingsplek voor overheid, onderwijs, maatschappelijke organisaties en ondernemers. Op die manier kunnen we iets voor de Achterhoek betekenen. Dat wil ik samen met anderen de komende tijd verder versterken.”
‘Maatschappelijke verankering zorgt voor duurzaam bestaan’
Wat moet de club doen om ook een stabiele eredivisionist te worden?
“Dan moet de begroting structureel richting 12 of 13 miljoen euro en kun je een flinke stap zetten. Al is dat ook wel het plafond met de capaciteit van het huidige stadion. In eerste instantie moet je promotie afdwingen, dat is dit seizoen opnieuw de uitdaging. Een geleidelijke groei daarna, biedt kansen. Volgens data-analyse is De Graafschap de 16e club van Nederland. Dus er zit nog zeker rek in.”
Wie is de beste ambassadeur van de club?
“Misschien een verrassende keuze, maar dat is in mijn ogen reservekeeper Jordy Rondeel. Hij komt uit de Achterhoek en is vriendelijk en warm. Als je hem iets vraagt, is het nooit teveel. Een echt uithangbord dus.”
Wat moet er zo snel mogelijk veranderen?
“De horecafaciliteiten en toiletvoorzieningen aan de publiekszijde moeten worden verbeterd, dat is een speerpunt en daar gaan we ook snel mee aan de slag. Het parkeren rond De Vijverberg blijft een lastig verhaal, de infrastructuur is er ook niet op ingericht. Maar ik vind het helemaal vervelend dat het stadion slecht bereikbaar is voor mensen die slecht ter been zijn. Er is dus nog werk aan de winkel.”
Welke oud-speler zou prima in het huidige elftal passen?
“Dan wil ik Hazem Eman noemen, een heel creatieve aanvallende middenvelder. Hij speelde rond 2000 twee seizoenen voor De Graafschap. Hazem werd gehuurd van Udinese waar destijds een samenwerkingsverband mee was, ook speelde hij veel interlands voor Egypte en maakte indruk op De Vijverberg.”
Waar in de Achterhoek kunnen we je tegen het lijf lopen?
“Op zondagochtend bezoek ik graag de dienst van de Baptistenkerk in Doetinchem. Daarnaast vind ik het heel ontspannend om naar voetbalwedstrijden van mijn zoons te kijken, twee van de drie spelen bij DZC en op zaterdagochtend sta ik meestal wel langs de lijn. Dat is gewoon genieten.”
___________________________________________________________________
MIJN Superboer
In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk ook meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/