vaccinatieclausule hypotheek

Heeft de vrijstelling eigenwoningschenking z’n langste tijd gehad?

Je kunt iemand belastingvrij een bedrag van ongeveer 100.000 euro schenken. Dit bedrag moet worden besteed aan een eigen woning, bijvoorbeeld aan de aankoop daarvan of de verbouwing. Afgelopen zomer is er op aanvraag van de Tweede Kamer een onderzoek gedaan naar het effect van deze vrijstelling. Uit het onderzoeksrapport blijkt onder meer dat het de ongelijkheid voor starters op de woningmarkt bevordert. In het regeerakkoord staat dat de vrijstelling voor de eigenwoningschenking geschrapt gaat worden in 2024. Wat betekent dit als je voor die tijd nog zo’n schenking wilt doen?

Regeerakkoord

In het regeerakkoord staat dat de nieuwe regering de vrijstelling per 2024 wil schrappen. Hiervoor moet de wet worden gewijzigd. Dat betekent dat de Tweede en Eerste Kamer daarmee akkoord moet gaan. Voor het schrappen hoeft de Tweede Kamer niet te wachten totdat de nieuwe regering het schrappingsvoorstel indient. Het zou daarom kunnen dat de Tweede Kamer zelf het initiatief neemt als ze willen dat de vrijstelling eerder wordt geschrapt. Afgelopen najaar is bij de behandeling van de Prinsjesdag plannen de datum van 2023 genoemd voor het schrappen van de vrijstelling.

Niet mis lopen

Het is dus niet uit te sluiten dat eerder dan 2024 de vrijstelling wordt geschrapt. Als je wilt gaan schenken, is het daarom belangrijk bij ons op tijd te informeren tot wanneer de vrijstelling geldt. Vaak wordt een eigenwoningschenking trouwens bij ons vastgelegd in een akte. Bijvoorbeeld om clausules te koppelen aan de schenking, zoals de clausule dat de schenking niet gedeeld hoeft te worden met een ex-partner als de begunstigde gaat scheiden. Verder wordt vaak advies aan ons gevraagd hoe financiële gelijke behandeling van de kinderen kan worden bereikt. Dat speelt bijvoorbeeld als het ene kind al wel een eigenwoningschenking krijgt en de andere kinderen nog niet.

Meer weten over de eigenwoningschenking?

Behalve dat nu het tijdstip van de eigenwoningschenking relevant wordt vanwege de mogelijke schrapping van de vrijstelling, zijn ook de (andere) voorwaarden belangrijk. De begunstigde moet bijvoorbeeld op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar oud zijn of een partner hebben in die leeftijdscategorie.

Meer informatie en advies? Maak dan vrijblijvend een afspraak. U bent van harte welkom in Groenlo of Eibergen!

Edwin Roerdink en Mardine Grijsen

Notarissen in Groenlo en Eibergen

Roerdink Grijsen Netwerk Notarissen

Winterswijkseweg 23              Nijverheidsstraat 8-02

7141 DM  Groenlo                   7151 HN Eibergen

T       0544 46 19 25                  0545 726 199

E       info@rgnotarissen.nl

I        www.rgnotarissen.nl

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *