hypotheek

Heeft een schenking gevolgen voor uw huurtoeslag, zorgtoeslag of studiefinanciering?

Als u een schenking ontvangt, kan dit gevolgen hebben voor sommige toeslagen. Toeslagen zorgen ervoor dat de ontvanger ervan een bijdrage ontvangt voor bepaalde kosten, zoals huur, zorg en studie. Voordat je recht hebt op deze bijdragen moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.  

Huurtoeslag

Om huurtoeslag te kunnen ontvangen, geldt en aantal voorwaarden. Uw inkomen mag niet te hoog zijn. Het gaat om het totale jaarinkomen. Hoe hoog het inkomen mag zijn, is afhankelijk van uw huur, leeftijd en de samenstelling van uw huishouden. Ook uw huur en uw vermogen mag niet te hoog zijn. Het vermogen van kinderen (jonger dan 18 jaar) telt mee bij het vermogen van de ouders. 

Zorgtoeslag

Ook voor het ontvangen van zorgtoeslag gelden voorwaarden met betrekking tot inkomen en vermogen. Ook hier geldt dat het vermogen van kinderen jonger dan 18 jaar meetelt voor bij het vermogen van de ouders.

Schenkingen verhogen vermogen

Ontvangt u een schenking, dan kan het zijn dat uw vermogen hierdoor stijgt boven de maximale vermogensgrens en u hierdoor niet (meer) aan de voorwaarden voldoet om huurtoeslag of zorgtoeslag te ontvangen. Als u in de loop van het jaar een schenking ontvangt, heeft dit overigens geen invloed op de toeslagen die u dat jaar ontvangt (het meetmoment van uw vermogen voor dat jaar was namelijk op 1 januari van dat jaar).

Studiefinanciering

Studiefinanciering vormt een bijzondere categorie. Schenkingen hebben geen invloed op de hoogte van de studiefinanciering.

Samenvatting

Krijgt u een schenking, dan is het verstandig om contact op te nemen met een belastingadviseur. Die kan u adviseren om te voorkomen dat er geen recht meer is op bepaalde toeslagen. Denk bijvoorbeeld aan het opsplitsen van een schenking in meerdere kleinere bedragen, verdeeld over verschillende jaren.

Meer weten? Maak vrijblijvend een afspraak. U bent van harte welkom in Groenlo of Eibergen!

Edwin Roerdink
Mardine Grijsen

Roerdink Grijsen
Netwerk Notarissen
info@rgnotarissen.nl
www.rgnotarissen.nl

Mardine Grijsen
Nijverheidsstraat 8-02
7151 HN Eibergen
T 0545 726 199

Edwin Roerdink
Winterswijkseweg 23
7141 DM Groenlo
T 0544 461 925

___________________________________________________________________

Columns

Maandblad MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Meer columns? Klik dan op de bijbehorende link! https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *