ferdi joly

Helden

Ferdi Joly is columnist van MIJN Magazine. Velen zullen hem kennen uit de muziekwereld. Hij
schrijft maandelijks zijn kijk op de Achterhoek of in ieder geval op onderwerpen uit onze fraaie
regio met ons delen. Dit kan over van alles gaan. Dit keer Helden! Lees en geniet.

Het onweer trok weg naar het oosten. In de verte hoorde je de donder nog protesteren maar het werd droog. Heel in de verte hoorden we plotseling de brandweer, met dat herkenbare, opwindende geluid, langzaam dichterbij komen… Brand!!!

Als de bliksem renden we naar buiten om te kijken of we ergens een rookpluim konden zien. Daarna grepen we onze fietsen en koortsachtig haastten we ons naar de plek des onheils. Staande op de pedalen, alsof de duivel ons op de hielen zat, in een langzaam groter groeiende groep.

Soms waren we er door de binnendoorweggetjes nog eerder dan de brandweer! Als we er waren kwakten we onze fietsen ergens neer. Om maar niks te missen. En eenmaal aangekomen, staarden we vol ontzetting naar de ramp die zich hier, in korte tijd, voltrok. De brandweer reed soms over de kinderfietsen omdat ze anders niet bij de brand konden komen. Het paasvuur, maar dan totaal anders.

Het woord ramptoerisme bestond nog niet. Nu, veel later, lezen en horen we vaak, welke vormen het ramptoerisme heeft aangenomen. Omstanders, met smartphones gewapend, filmen van ongeluk, tot ramp, tot slachtoffer, om het maar op de sociale media te kunnen zetten. Lekker veel likes scoren!  

Vorige week werden er onderscheidingen uitgereikt aan helden.  Mensen die zich los weten te maken uit de kudde van omstanders en iets doen. Er werd in de media aandacht aan besteed en een verhaal viel wel erg op. Een oudere man vertelde dat zijn vader vroeger, langgeleden, in Amsterdam eens een meisje uit een gracht had gered. Het was hartje winter en het vroor flink. Overal was het spekglad. Waarschijnlijk daardoor was het meisje met haar fiets uitgegleden en met haar fiets in de gracht terechtgekomen.  
Ook hier veel omstanders die vol ontzetting toe keken hoe het zou aflopen, want het meisje kon niet zwemmen en ging keer op keer kopje onder in het ijskoude water. Deze man aarzelde niet, sprong onmiddellijk in de gracht. Aangemoedigd door de menigte wist hij het meisje van de verdrinkingsdood te redden en op de kade te sleuren. Toen hij haar eindelijk op het droge had, werd hij door de omstanders geattendeerd op het feit dat de fiets ook nog uit het water gehaald moest worden! “Hulp” aangeboden door de omstanders!

Goed dat helden geerd worden. Ze maken zich soms los van de omstanders en doen wat ze moeten doen. Soms is het ook hun werk.  Maar altijd zijn het bijzondere mensen de onze waardering verdienen.

___________________________________________________________________

MIJN Magazine columns

MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Ga naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/ voor een verzameling van alle columns!

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *