Hosokawa technologieën

Pentair : Hele maakproces onder één dak

Pentair in Winterswijk is gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren en onderhouden van water- en brandbluspompen. Van ontwerp tot installatie en onderhoud: alles gebeurt onder één dak. Natuurlijk wordt gebruik gemaakt van moderne machines, maar er komt ook zeker nog een flinke dosis ambachtelijk vakmanschap aan te pas. Zoals in de gieterij. Ulrich Koldeweij en Bas Klaver vertellen vol passie hoe mooi hun werk is.

De gieterij zit aan het begin van het productieproces. Hier worden de waaiers en pomphuizen gegoten. Het is een van de oudste ambachten, maar het werk wordt nog steeds met veel plezier uitgevoerd. Ulrich Koldeweij (54) werkt al 38 jaar bij het bedrijf. “Ik kwam als jongen van zestien van de LTS en kon hier in de gieterij terecht. Ik ben tussentijds een jaar weggeweest, maar kwam graag weer terug.” Ulrich begon als slijper, werd toen handvormer en is inmiddels voorman. “Tegenwoordig doe ik van alles, net waar ik nodig ben. Soms ben ik slijper, soms help ik met gieten, maar ik doe ook elke middag een uurtje de administratie. De afwisseling maakt het werk leuk en ik leer nog elke dag”, vertelt hij.

Met handen werken
Bas Klaver (37) werkt pas een jaar bij Pentair en heeft sinds kort een vast contract. Voorheen werkte hij ook al in een gieterij, maar dat bedrijf ging failliet. Bij Pentair kon hij aan de slag als kernmaker en smelter. “Het maken van een goede kern is soms een hele puzzel, maar als het gietstuk dan klaar is en je ziet dat het klopt is het geweldig. Naast het maken van kernen, help ik ook bij het gieten en soms bij het slijpen. Het is geen zwaar werk, maar je moet niet bang zijn om met je handen te werken. Dit is een vak dat je niet op school leert, maar in de praktijk. Je wordt intern opgeleid en daarnaast kun je ook de opleiding gieterijtechniek volgen.”

Goede onderlinge sfeer
Het mooie aan hun baan vinden de mannen dat ze echt iets maken. “Ons werk is klant specifiek en servicegericht. Geen seriematig werk, maar veel afwisseling in producten. Het is echt een sport om een goed gietstuk te maken”, zegt Ulrich. Bas vult aan: “We beginnen vroeg en kunnen dus op tijd naar huis. We hebben een klein en hecht team waarin iedereen meetelt en iedereen zichzelf kan zijn. Dat zorgt voor een hele goede onderlinge sfeer.”

Benieuwd naar de vacatures bij Pentair in Winterswijk? Kijk dan op de website: onzepompenmakenwijsamen.nl

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *