De jeugd vermaakt zich tegenwoordig vooral met SnapChat, Instagram en TikTok. Gelezen wordt er steeds minder, toch zijn strips onverminderd populair. Herman Roozen hoopt als Stripmaker des Vaderlands de komende drie jaar strips nog meer in de schijnwerpers te zetten. “Strip, het meest veelzijdige stukje lees. Strip!, luidt zijn slogan.
‘Strip, het meest veelzijdige stukje lees. Strip!’
Herman Roozen (54) woont in Drenthe maar groeide op in de Achterhoek, in Toldijk om precies te zijn. “Ik fietste naar de middelbare school in Doetinchem. Onlangs nam ik dezelfde route en verbaasde me over al het moois onderweg. Destijds zag ik dat niet. Het is een prachtige streek. Mijn familie woont er nog en ik kom er graag.” Als kind las hij verschillende strips, zoals Donald Duck, Jan Jans en de Kinderen, de familie Achterop en Opa in het vakblad Boerderij. “In boerenfamilies is Opa een zeer bekend fenomeen. Zo ook bij ons. Het is best bijzonder dat ik die strip nu al ruim zestien jaar zelf maak.”
Er zijn in ons land niet veel stripmakers, ruim honderd wordt er geschat. Herman Roozen werd pas later professioneel striptekenaar, in 2003 om precies te zijn. “Maar ik teken al mijn hele leven. Je hebt er ook weinig voor nodig. Een stuk papier, een potlood of een pen is al voldoende. Dat maakt het heel toegankelijk. Tijdens mijn schooltijd leverde ik altijd verslagen in met een tekening op de voorkant. Verder tekende ik voor de schoolkrant en het blad van de CBTB. Zo is het begonnen.” Eerst deed hij opdrachten naast zijn baan als informatieanalist. Toen het bedrijf tijdens de internetcrisis failliet ging, kwam Herman zonder werk te zitten. Sindsdien verdient hij zijn brood als stripmaker.
“Mooi werk, ik relativeer, verstrooi en verduidelijk door te schrijven en te tekenen.” Dat doet hij o.a. voor Donald Duck, Boerderij en voor Tina gaat het om de strip Karlijn, Catootje en ouders, een spin-off van JanJans. Verder schrijft hij scenes voor Sesamstraat, maakt illustraties, logo’s en is cartoonist en stand-up cartoonist. Het geeft zijn veelzijdigheid en creativiteit aan. Eigenschappen die hij combineert met een ijzeren discipline. Want de opdrachten moeten op tijd af. Waar moet volgens hem een goede strip aan voldoen? “Er zijn drie onderdelen: de plot, de wereld van de stripfiguur en het moet urgentie hebben, dus inspelen op de actualiteit. Uiteraard is een voorwaarde dat de grap gesnapt moet worden.”
Herman Roozen is blij met zijn benoeming tot Stripmaker des Vaderlands. Hij stelt zich de komende drie jaar verschillende doelen. “Meer belangstelling voor strips is een speerpunt. Het wordt nog steeds ondergewaardeerd. Al is het al beter dan vroeger toen het als iets verderfelijks werd gezien. Tegenwoordig kan het een opstap zijn naar literatuur. Al zie ik het zelf niet zo, want een strip is zeker niet minderwaardig.” Roozen wil verder een ‘dag van de stripmaker’ organiseren, een soort symposium met workshops waar striptekenaars en liefhebbers elkaar ontmoeten. Zelf wil hij nog eens een avondvullende animatiefilm maken. “Dat heeft iets magisch, maar er gaat enorm veel tijd in zitten. Ik schuif het steeds voor me uit omdat er weer opdrachten zijn. Ooit moet het ervan komen.”
___________________________________________________________________
Bijzondere verhalen
Op de pagina bijzondere verhalen lees je boeiende en bijzondere verhalen uit de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Meer bijzondere verhalen? Ga dan naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/bijzondere-verhalen/