Wielerhistorie gendringen

OVGG : Het begon op gras

Aan het einde van de zomer wil de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen (OVGG), gevestigd op DRU Industriepark in Ulft, een boek publiceren over de boeiende wielerhistorie van de voormalige gemeente Gendringen.

De OVGG kent een lange en rijke wielergeschiedenis. Er is veel over te vertellen en de werkgroep vindt dat dit niet verloren mag gaan en voor zoveel mogelijk belangstellenden bereikbaar moet komen.

Vanaf zomer 2022 is een projectteam van wielerfanaten en oud-wielrenners aan de slag gegaan met het verzamelen van documentatie en het uitzoeken van het aanwezige materiaal in het eigen archief. Ook is relevante informatie gezocht in krantenarchieven en op internet. Daarnaast zijn er gesprekken gevoerd met tientallen oud-renners, voormalige organisatoren en nabestaanden. Velen hebben spontaan hun plakboeken overgedragen.

Wielersport groeit als gras

Inwoners van de gemeente Gendringen en omstreken maken voor het eerst van nabij kennis met wielerwedstrijden op zondag 18 juli 1926. Op het nieuw aangelegde Sportpark in Ulft vinden ‘grasbaan-wielerwedstrijden’ plaats. Ruim 1400 betalende bezoekers komen af op ‘de eerste wielerwedstrijden in den Achterhoek’. Ze kijken zich de ogen uit bij de kennismaking met deze voor de regio ‘nieuwe’ sport.

De Ronde van Gendringen kent een lange spraakmakende historie. De kermiskoers, voor het eerst verreden in 1936, was tientallen jaren een begrip in wielerland en stond voor een uitstekende organisatie, een klasse deelnemersveld en een massale toeloop van toeschouwers uit de wijde omgeving. Internationale vedetten waren al voor de Tweede Wereldoorlog in Gendringen te bewonderen. Ook in andere kernen van de gemeente was er later wekelijks koers.

Uiteraard krijgt de huidige vedette, Ulftenaar Koen Bouwman ook de volle aandacht!

Het ligt in de bedoeling dat het project aan het einde van zomer 2023 is voltooid. Het rijk geïllustreerde boek gaat over grasbaanwedstrijden, wegwedstrijden, toertochten, dikke banden races en BMX. Pedaalridders, rouleurs, profs, amateurs, organisatoren en sponsors vertellen hun meeslepende wielerverhalen.

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor meer artikelen naar de onderstaande link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *