Kasteel Vorden

Het buitenleven heeft veel te bieden

Met het voorjaar is het buitenleven weer goed op gang gekomen. De avonden worden langer en de temperatuur kan al aardig oplopen. Het is genieten van een lekkere wandeling of fietstocht, een leuk uitje of ontspannen tuinieren. Uiteraard is het, als het zonnetje schijnt, prettig toeven op het terras of in je eigen tuin. De Achterhoek heeft veel te bieden. Een afwisselend coulisselandschap van weilanden, houtwallen, kabbelende beekjes en bossen. Maar ook kastelen en steden waar je de historie nog voelt, moderne musea, gezellige restaurants en gave attracties. Veel mensen komen naar onze streek waar ze vriendelijk en gastvrij worden ontvangen. 

Genieten in de Achterhoek

De Achterhoek is geliefde streek. Het aantal toeristische overnachtingen in 2019 bedroeg 3,3 miljoen. Dat was een stijging van 10 procent ten opzichte van 2017. De cijfers van vorig jaar zijn nog niet bekend, maar 2020 laat uiteraard een minder rooskleurig beeld zien vanwege corona. De meeste overnachtingen vinden plaats in de gemeente Oost Gelre, Winterswijk en Lochem. Vooral de bungalowsector liet een sterke groei zien. Dat komt door een betere bezetting en omdat een aantal campings verder gaat als bungalowpark. Het aandeel buitenlandse toeristen in de Achterhoek wordt groter.
Toch blijft Nederland met 72 procent de belangrijkste herkomstregio. Het percentage buitenlandse toeristen bedraagt 28 procent, dat is fors meer dan in 2017 toen het om 22 procent ging. Ook het dagtoerisme laat een stijgende lijn zien. In 2019 werden bijna 7,1 miljoen dagbezoeken ondernomen in de Achterhoek, een stijging van acht procent sinds 2017. De belangrijkste dagactiviteiten zijn route gebonden recreatie en evenementen, maar ook de recreatieplassen zijn populair. De bestedingen in de vrijetijdssector hebben economische betekenis. Ze namen tussen 2017 en 2019 toe tot ongeveer 308 miljoen euro. De totale werkgelegenheid in de recreatie & toerisme sector in de Achterhoek bedroeg in 2019 12.240 banen, een stijging van acht procent ten opzichte van twee jaar eerder. Deze groei was sterker dan het landelijk gemiddelde van zes procent.

Dagrecreatie

De dagrecreatie neemt dus toe in de Achterhoek: van ruim 6,5 miljoen naar bijna 7,1 miljoen dagbezoeken tussen 2017 en 2019. De gemeenten Winterswijk, Berkelland en Montferland vormen de top 3 met de meeste dagbezoeken. Procentueel ziet het er overzicht er zo uit:

Winterswijk: 13%

Berkelland: 12%

Montferland: 12%

Zutphen: 11%

Bronckhorst: 9%

Oost Gelre: 9%

Doetinchem: 8%

Lochem: 8%

Oude IJsselstreek: 8%

Aalten: 5%

Doesburg: 5%

Dagactiviteiten

De top 5 van de meest populaire dagactiviteiten van het buitenleven in de Achterhoek zijn:

  1. Wandelen
  2. Winkelen
  3. Fietsen
  4. Uit eten
  5. Op terras zitten

Wist u dat?

  • Gemiddeld 66 procent van de dagbezoeken in de Achterhoek wordt ondernomen door eigen inwoners?
  • Met name de musea en evenementen bezoekers uit de rest van Nederland trekken?
  • Er ruim 500 aanbieders van dagactiviteiten in de Achterhoek gevestigd zijn?

___________________________________________________________________

MIJN Special

In MIJN Magazine belichten we maandelijks één specifiek thema en deze vormt dan een special binnen de overige redactiepagina’s. Dit keer ging MIJN Special over het buitenleven. Meer MIJN Specials zien? Klik dan op deze link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-special/

Verder lezen

Oldtimer
Erop uit
Online

Oost Gelre Oldtimer toertocht

Wij organiseren op 28 Juli 2024 de 1e Oostgelre Oldtimer Toertocht . Dit is een Toertocht voor auto’s en motorfietsen van voor 1940. Deelname is voor iedereen toegestaan mits het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *