ferdi joly

Het daghet in het oosten

Ferdi Joly is columnist van MIJN Magazine. Velen zullen hem kennen uit de muziekwereld. Hij
schrijft maandelijks zijn kijk op de Achterhoek of in ieder geval op onderwerpen uit onze fraaie
regio met ons delen. Dit kan over van alles gaan. Dit keer het daghet in het oosten. Lees en geniet.

In China, waar het allemaal begon, gaat nu heel langzaam aan het gewone leven weer op gang komen. Steden zoals Wuhan kennen we in onze wereld niet. Steden waar de zakenlui van onze wereld massaal naar toe trokken, om tegen bodemprijzen hun spulletjes te laten maken. Fabrieken zo groot als een kleine provinciestad, waar Nederlanders enkel kwamen voor kwaliteitscontrole, op de voor hun gemaakte producten. Waar het straatbeeld gedomineerd wordt door mensen met mondkapjes, en de lucht zo vervuild is, dat alleen vogels uitgerust met een radarsysteem er rond kunnen vliegen.

Leeg

Ik zag foto’s langs komen van lege straten, pleinen en winkelcentra. Geen kip te zien, als daar de overheid een beslissing neemt, dan reken er maar op. Daar is het stilleggen van het openbare leven een letterlijke verademing. Blauwe luchten, een heldere zon, bloemen en schone lucht. De mensen zullen verbaasd naar buiten en naar boven wijzen… In Nederland hebben we nu ook te maken met het virus dankzij de globalisering. De eerste maatregelen waren nog minimaal maar langzamerhand moeten  wij er ook aan geloven.  De economie krijgt een stevige douw. De vergelijking met een kaartenhuis dringt zich op. Samenscholingen groter dan honderd mensen worden afgelast of verschoven en zoveel mogelijk thuis werken. En dan mag je ook nog eens niet harder rijden dan honderd kilometer per uur! “We worden hard geraakt.” Maar ik geniet er stiekem van.

Mijn voorstel is om dit elk jaar te doen. Maak er een traditie van. Niet gedwongen door wat voor virus dan ook, maar wèl in deze tijd als er toch volop virussen in de lucht hangen. Laten we jaarlijks met elkaar een paar weken of meer in quarantaine gaan. Een mooie tijd om problemen op te lossen waar je anders niet aan toe komt, waar zijn we normaal gesproken te druk voor zijn. Alleen eruit om dingen te doen die echt nodig zijn (voedsel en drankvoorraad aanvullen) Het zal voor de aardbol zijn alsof ze even vakantie heeft. Na altijd maar eruit halen wat erin zit, even rust. Twee weken lang geen gegraaf, geen geëxploiteer en niks geen vliegvakanties. Geen gejaag, geen geren, geen stress. Tijd om met je kinderen te spelen of met elkaar. Twee weken lang heeft onze wereld veel minder last van onze economie. Het milieu en de mensen kunnen even op adem komen.

Ferdi Joly – april 2020
Uitgever – MIJN Magazine

___________________________________________________________________

MIJN Magazine columns

MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Ga naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/ voor een verzameling van alle columns!

Verder lezen

Obbink
Bedrijfspresentaties

Beleef elektronica bij Obbink

Obbink bestaat dit jaar negentig jaar. De Achterhoekse ster in elektronica begon in 1934 met een winkel in Winterswijk, waar zelf gebouwde radio’s werden verkocht en huizen werden aangesloten op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *