Het Hanzejaar van Zutphen en Doesburg

Het Hanzejaar van Zutphen en Doesburg: deze activiteiten zijn er te doen

Feestelijk en educatief. Een ode aan de Hanze: 2023 is uitgeroepen tot Hanzejaar. De Achterhoekse Hanzesteden Zutphen en Doesburg spelen daarop in.

Welvaart

De negen Hanzesteden in Oost-Nederland staan het tweede deel van dit jaar in het teken van het eeuwenoude gedachtengoed van het Middeleeuwse handelsnetwerk. Dat geldt ook voor Doesburg en Zutphen, de Achterhoekse Hanzesteden. Er zijn tot het eind van het jaar verschillende evenementen.

Je kunt het je misschien moeilijk voorstellen maar in de middeleeuwen waren Amsterdam en Rotterdam nog kleine dorpjes. Welvaart vond je in de Hanzesteden. Ze hadden zich als netwerk, verbonden door het water, ontwikkeld tot machtige handelscentra. Imposante bouwwerken, sierlijke koopmanshuizen, artistieke uitingen en fraaie stadsmuren of stadspoorten herinneren nog aan die tijd.

Streetart in Zutphen

In Zutphen is de 3D Hanze Streetart route beslist de moeite waard. Zes levensgrote 3D kunstwerken brengen de Hanzetijd tot leven. Ze zijn tot en met 31 augustus te zien op verschillende plekken in het centrum van de stad. Tip: Ga in het kunstwerk staan en laat je fotograferen, zo ben je onderdeel van de 3D street painting.

Foto: InZutphen.nl

Voor meer informatie, klik hier

Hanze herleeft

Op 18, 19 en 20 augustus is ‘Hanze herleeft’ een middeleeuws marktspektakel bij de Walburgiskerk. Je beleeft hoe Zutphen als Hanzestad bruist en leeft. Er ontstaat reuring in de stad als een koggeschip met handelswaren de haven binnenvaart. Schippers, marktkooplui, edelen, gepeupel, iedereen is van de partij. Je maakt kennis met de roemruchte figuren uit die tijd. 

Chocolade Festival

Het Chocolade Festival is een begrip in Zutphen, het wordt op zondag 24 september voor de 19e keer georganiseerd. Daarvoor komen de beste chocolatiers uit heel het land naar Zutphen. Het festival waar van alles te beleven en proeven valt wordt deze editie speciaal aangekleed in Hanzestijl.

24 uur Hanze

Tijdens 24 uur Hanze op zaterdag 14 oktober barst Zutphen uit haar voegen met allerlei activiteiten: cultuur, muziek, workshops, rondleidingen, tentoonstellingen en feestjes. Als klap op de vuurpijl zijn de meeste musea en monumenten die avond speciaal open voor publiek.

Kleur de Hanze

Kleur de Hanze is een spectaculair lichtevent, een bijzondere interactie tussen mens en gebouw. Gebouwen zijn omgezet in een kleurplaat. Bewoners, bezoekers of kunstenaars kunnen ze inkleuren en uploaden. Vervolgens wordt de kleurplaat geprojecteerd op het pand. Kleur de Hanze is van 22 tot 30 december.

Foto: Visit Hanzesteden

DOESBURG

Kadedagen

Een gezellige sfeer en veel activiteiten: op zaterdag 16 en zondag 17 september staan de Doesburgse Kadedagen op het programma. Historische schepen meren aan en staat de IJsselkade gevuld met sfeervolle marktkramen. Het gaat om een braderie voor jong en oud. De Kadedagen zijn gratis toegankelijk van 11 tot 17 uur. Klik hier voor meer informatie.

Foto: Doesburgse Kadedagen

Hanze City Trail

Op 1 oktober wordt de Hanze City Trail gehouden. In de Hanzetijd waren de IJssel en de historische binnenstad onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat is nog steeds zo en zie je terug tijdens de uitdagende trailrun. Je kunt kiezen voor 10, 5 of 2,5 kilometer, je komt op verrassende plekjes, ook waar je normaal gesproken niet zomaar komt.

Je kunt je hier opgeven.

24 uur Hanze

In alle Hanzesteden, dus ook in Doesburg, staat op zaterdag 14 oktober 24 uur Hanze op de agenda. Er zijn dan allerlei culturele activiteiten, zoals lezingen, muziek, tentoonstellingen, workshops en rondleidingen. In Doesburg is er onder andere een silent disco in de Grote of Martinikerk, een torenbeklimming en een stadswandeling.

Winterfair

Op zondag 17 december is de Winterfair in speciale Hanzesfeer dit jaar.

Kleur de Hanze

Kleur de Hanze is een spectaculair lichtevent, een bijzondere interactie tussen mens en gebouw. Gebouwen zijn omgezet in een kleurplaat. Bewoners, bezoekers of kunstenaars kunnen ze inkleuren en uploaden. Vervolgens wordt de kleurplaat geprojecteerd op het pand. Kleur de Hanze is van 22 tot 30 december.

Foto: Visit Hanzesteden

___________________________________________________________________

Erop uit

Op de pagina erop uit lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor meer artikelen naar de onderstaande link. 
https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Midzomer Mondriaan Festival 2024
Erop uit
Online

Midzomer Mondriaan Festival 2024

Muzikaal spektakel in het Winterswijkse centrum In 2024 verrast Winterswijk haar inwoners en bezoekers opnieuw met een cultureel en muzikaal festival. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni zal het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *