Kasteel Vorden

Het idyllische karakter van Kasteel Vorden

Je waant je er in vervlogen tijden. Het sprookjesachtige Kasteel Huize Vorden is ongeveer 800 jaar oud. Het cultuurhistorische erfgoed wordt inmiddels vijftien jaar bewoond door Karin de Rouw. “Het is genieten, maar vooral ook hard werken.”

Huize Vorden geldt als een verborgen juweel. Het kasteel ligt een eind van de hoofdwegen, verscholen in een groot park. Vanaf de toegangsweg biedt het slot een schilderachtige aanblik met statige muren, een dromerige gracht en een beplant rondeel voor de ingang. Zwanen en pauwen lopen vrij rond in de prachtige kasteeltuin. Kasteel Vorden wordt omgeven door een oase van rust. Karin de Rouw is de ‘kasteelvrouwe’. Haar partner Jos Hoenen vergezelt haar in de weekenden aangezien hij in Den Haag werkzaam is. “Als klein meisje wilde ik al in een kasteel wonen. Die droom is uitgekomen. Het is mijn levenswerk geworden, ik wil hier nooit meer weg.” Toch is het romantische beeld niet helemaal terecht, aldus de trotse bewoonster. “Het voelt heel bijzonder om hier te mogen wonen, maar je bent er wel erg druk mee. Personeel kunnen we ons niet veroorloven, daarvoor ontbreken de middelen. Wel steunen we op de hulp van vrijwilligers, dat is heel fijn.”

Karakteristiek

Kasteel Vorden is gebouwd in een L-vorm. Tussen de twee vleugels vormt de ronde 16eeeuwse traptoren een kenmerkend architectonisch middelpunt. Hierop is een spits aangebracht met leisteen, zodat het kasteel een karakteristiek aanzien krijgt. De brug over de gracht aan de noordzijde geeft extra uitstraling. Aan de zuidkant van het terrein stroomt de Vordense beek, die ook de gracht rond het kasteel van water voorziet. Het kasteel, een van oorsprong militair bouwwerk, wordt al vanaf 1315 bewoond. In de loop der tijd hebben verschillende adellijke geslachten het in bezit gehad. Karin de Rouw is niet van adellijke komaf. Na de gemeentelijke herindeling werd het kasteel dat in gebruik was als gemeentehuis verkocht. “We zochten het avontuur en ik was gelijk verkocht toen ik het kasteel zag.” Maar voor dagdromen is amper tijd. “We hebben het kasteel grondig verbouwd en in oude glorie hersteld. Het was en is nog steeds keihard werken. Een kasteel is erg groot, vergt veel onderhoud en vergeet de tuin niet.”

‘Als klein meisje wilde ik al in een kasteel wonen’

 Plafondschilderingen

De buitenzijde van het kasteel bleef gedurende de eeuwen vrijwel ongewijzigd. Het interieur werd met liefde gerestaureerd. De bewoners verzorgen zelf rondleidingen. Zo kunnen de ridderzaal met de open haard uit de 17e eeuw, de hal aan de voorzijde met zijn prachtige plafondschilderingen en het handgeschilderde behang worden bewonderd. Het is ook mogelijk om als buitenstaander op het kasteel te verblijven. Overnachten in een vorstelijk hemelbed. Feesten in de historische ridderzaal. Met de koets door een idyllisch landschap. Het is allemaal mogelijk. Kasteel Vorden vormt daardoor het sprookjesachtige decor voor romantici. En een originele ontmoetingsplaats: in de authentieke keldergewelven bent u van rust verzekerd, een uitstekende voorwaarde voor creativiteit.

 Originele stijlkamers

Vorden is een kasteel waar in een exclusieve ambiance kan worden overnacht. “Naast de kasteelrondleidingen, de verschillende activiteiten en de huwelijken zagen we in de hotelfunctie een prima mogelijkheid om inkomsten te genereren”, stelt Karin de Rouw vast. De overnachtingsmogelijkheid blijkt een voltreffer. “De gasten vinden het prachtig. Het is natuurlijk ook een unieke situatie. Je proeft hier de sfeer van 800 jaar geleden.” De donjon (verdedigingstoren), de stijlkamers met veel originele elementen, de keldergewelven, maar ook de cottage en het koetshuis zijn echte blikvangers. Antieke meubelstukken, schilderijen en andere pronkstukken sieren de historische vertrekken. “We willen het speciale gevoel om te wonen in een kasteel delen met gasten. Al moet je dan wel wat concessies doen qua privacy.”

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *