‘Het is de afwisseling en het werken met je handen’

Timo Wevers

De maakindustrie is het gedeelte van de industrie dat (rauwe) materialen tot nieuwe producten verwerkt. Daartoe behoren de elektronica, kunststofverwerking, machinebouw, metaalproducten, textiel en transportmiddelen. Het is booming business, ook in de Achterhoek. In deze sector zijn veel mensen aan het werk die graag met hun handen werken. Ze hebben daarnaast wel graag afwisseling in hun werk en dat is veelal ruim voor handen, vertellen Timo Wevers, die werkplaatschef bij Tritop Interieurbouw is, en Rick Sloots, die monteur is bij Tiggelovend-Kok staalconstructie.

Timo Wevers (24)
Werkplaatschef bij Tritop interieurbouw in Dinxperlo

Rick Sloot (29)
Monteur bij Tiggelovend-Kok staalconstructie in Etten

Timo Wevers (24) deed een opleiding meubel/interieurbouw bij het Graafschap College. “Ik wilde altijd al iets met mijn handen doen. Dat vind ik het leukst. Eerst heb ik nog even gedacht om in de bouw te gaan, maar de interieurbouw is toch wat fijner en sprak me meer aan. Zo kwam ik een jaar of zeven geleden als BBL-stagiaire bij Tritop terecht en sindsdien ben ik hier aan het werk gebleven. Eerst in de fabriek bij de afmontage waar ik meubels in elkaar zette. Daarna ben ik ook nog even monteur geweest, maar nu ben ik alweer anderhalf jaar werkplaatschef. Ik vind vooral de afwisseling in het werk leuk. Mensen helpen als ze vragen hebben, oplossingen bedenken, de planning in de gaten houden, het afstrepen van zaken die op mijn lijstje staan en gelukt zijn. Ik vind ook het maken van speciale meubels mooi, maar het kan ook leuk zijn om juist meubels te maken voor opdrachten die zich herhalen.”

Rick Sloot (29) volgde op het Graafschap College de opleiding metaalbewerking niveau vier, maar de hoeveelheid theorie paste minder goed bij hem. Daarom besloot hij om te schakelen naar BBL en kwam hij elf jaar geleden voor zijn stage bij Tiggelovend-Kok staalconstructie in Etten terecht. Inmiddels heeft hij die opleiding afgerond en is hij in vaste dienst. “Ik wilde graag met mijn handen werken en bij Tiggelovend-Kok heb ik het prima naar mijn zin. Elke dag is anders. Soms ben ik aan het lassen of een staalconstructie van een hal aan het opzetten, een halletje aan het beplaten of een dak aan het leggen, maar het kan ook zijn dat ik met de verrijker aan het draaien ben. Het is heel afwisselend en dat vind ik leuk. Ik wil in elk geval graag binnen dit bedrijf nog meer ervaring opdoen.”

Feiten en cijfers:

  • De maakindustrie ontwikkelt zich de laatste jaren sterk in de Achterhoek. De clusters Agro-complex, Food en de Maakindustrie zijn in de regio relatief sterk vertegenwoordigd in vergelijking met het landelijke gemiddelde.
  • De provincie Gelderland heeft negen regio-specifieke clusters van bedrijven benoemd die als kansrijk gezien worden en de maakindustrie is er daar één van.
  • Van de negen clusters is de maakindustrie de grootste in termen van aantal banen. In 2021 was dit cluster goed voor 23.500 arbeidsplaatsen. Daarmee neemt de Maakindustrie 18% van de totale werkgelegenheid voor haar rekening.
  • Qua werkgelegenheidsgroei blijft de maakindustrie echter achter bij het regionale en landelijke gemiddelde.
  • De maakindustrie in de Achterhoek laat een sterkere ontwikkeling zien dan de Veluwe, maar is minder sterk gegroeid dan in de regio Arnhem/Nijmegen.

___________________________________________________________________

Droombaan

Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *