‘Het opbouwen van een installatie is een uitdaging’

‘Het opbouwen van een installatie is een uitdaging’

De installatietechniek heeft de afgelopen jaren een enorme slag naar duurzaamheid gemaakt. Op dit moment is er veel werk dat te maken heeft met onder andere warmtepompen, zonnepanelen, laadpalen, ventilatie, luchtbehandeling en koeltechniek. Voor elk wat wils, zou je denken, maar ook in deze sector is het niet eenvoudig om aan passend personeel te komen.

Jan Otters (59)
Eigenaar/directeur bij Otters Installatietechniek in Wehl

Jurre Dierssen (19)
BBL-leerling elektrotechniek bij Gotink Installatie in Hengelo Gld.

Jan Otters (59) uit Wehl trad veertig jaar geleden in de voetsporen van zijn vader als directeur van Otters Installatietechniek in Wehl. “Mijn opa en vader deden dat ook al en ik ben hen opgevolgd. Het is een klein bedrijf met een paar man personeel en ik heb nooit spijt gehad van die stap. Het is  een mooi vak en elke dag is anders. De ene dag ben je bezig met een verwarmingsinstallatie en een dag later met een airco, warmtepomp of zinkwerk of sanitair. Je hebt zoveel variatie! Het werk op zich is altijd leuk. We hebben ook een heel leuk team en het is belangrijk om goed vakwerk af te leveren want de klant  staat voorop. De randzaken, als administratie, regels, de gasketelwet, de certificaten die behaald moeten worden zijn soms minder leuk, maar het hoort er nu eenmaal bij.”

Jurre Dierssen (19) koos al tijdens het derde jaar van zijn studie aan het Metzo College in Doetinchem voor een stage in de installatietechniek. Hij stapte binnen bij Gotink Installatie in Hengelo en heeft daar daarna ook zijn zomervakanties en vervolgstages gelopen.

Op dit moment wordt hij aan het Graafschap College opgeleid tot eerste monteur elektrotechniek en combineert hij wekelijks vier dagen werk met één dag school. “Ik zit nu al vijf jaar bij Gotink en heb het enorm naar mijn zin. De band met de jongens daar is echt leuk. Op dit moment doe ik elektrotechniek. Het van de grond af opbouwen van een installatie vormt een uitdaging. De meterkast aansluiten en afmonteren vind ik erg leuk en alles wat bij het werk komt kijken. Maar ik wil ook nog andere dingen leren die te maken hebben met de installatietechniek. Ik raad iedereen aan om dit werk te gaan doen!”

Feiten en cijfers

  • Alle beroepen in de installatietechniek worden door het UWV Achterhoek geschaard onder de noemer ‘kansrijke beroepen’.
  • Elektriciens en monteurs elektrische installaties komen echter ook voor in de lijst van beroepen met moeilijk vervulbare vacatures.
  • De arbeidsmarkt bleef tijdens de coronacrisis krap voor installatiemonteurs. Dit zal op de (middel)langere termijn niet snel veranderen. Veel zal afhangen van de snelheid waarmee de economie herstelt, maar alle signalen duiden op verder oplopende personeelstekorten.
  • De vergrijzing van de beroepsbevolking en de daarmee gepaard gaande vervangingsvraag versterkt de krapte op de arbeidsmarkt. Daarbij zullen de energietransitie en klimaatmaatregelen zorgen voor extra vraag naar installateurs.
  • In de ontwikkeling van de gemiddelde jaarlijkse werkgelegenheid per cluster staat EMT (Energie & Milieutechnologie) in de Achterhoek op 1,6% en overtreft daarmee de 0,6% in heel Nederland.
  • Het aantal arbeidsplaatsen in het cluster EMT groeide in de Achterhoek van 5.000 in 2007, naar 5.500 in 2013 tot 6.000 in 2019.

___________________________________________________________________

Droombaan

Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *