ferdi joly

Het optreden

Ferdi Joly is columnist van MIJN Magazine. Velen zullen hem kennen uit de muziekwereld. Hij
schrijft maandelijks zijn kijk op de Achterhoek of in ieder geval op onderwerpen uit onze fraaie
regio met ons delen. Dit kan over van alles gaan. Dit keer Het optreden! Lees en geniet.

Om drie uur s’middags draaide ons busje het parkeerterrein op van het café. Hier moesten we zijn, hier gingen we vanavond optreden. De regen waaide ons door de haren en de wind kletste ons in het gezicht.

Dit is Friesland. s’Avonds, om negen uur pas, begint ons optreden. Hoe komen we in godsnaam de tijd door…… 

Gelukkig zijn ze net geopend en kunnen we naar binnen, want verder is hier niet veel te beleven. In het café is behalve een vrouw, niemand aanwezig. Ze vraagt of we koffie willen. Tegen een muur achterin, ontdek ik tot mijn opluchting een rek met biljartkeus. Kan ik tenminste rustig gaan werken aan mijn trekballen…….. Maar het biljart blijkt klem in een hoek van het café gedrukt, om alvast ruimte te maken voor de avond.

Muziekinstrumenten

De zaak is volgehangen met oude muziekinstrumenten. Gitaren, trekzakken, trompetten en ook het wasbord ontbreekt niet. Dan alles maar eens aan een grondige inspectie onderwerpen. Gitaren worden, als het effe kan, bijgestemd. Behalve het wasbord is het meeste onbruikbaar. We proberen de panfluit nog, maar ook nada.

Later komt de eigenaar binnen. Een forse kerel, kaalgeschoren hoofd, waar omheen een rode opgerolde zakdoek. Een grijze sik met oorringen maakt het helemaal af!

Na de begroeting vertel ik hem, dat we op weg naar radio Fryslan eerder die dag, nog eventjes in de file hadden gestaan. Op de snelweg, geblokkeerd door vier flinke tractoren. “Ze moet’n ouwk met hun pouwt’n van de boer’n ablijb’n ja!” 

De akoestische gitaren, voor Radio Fryslan meegenomen, komen goed van pas en we gaan, om nog wat tijd te breken, muziek maken. Tafel en stoel dienen hierbij als drumstel.

En zo rolt de middag via patat met stoofvlees langzaam voorbij. Daarna toch maar de resterende tijd wegwerken voor TV. Met wat pilsjes erbij. “Good veur een betjen spanning op de accu! Anders kan de boosjie neet vonken..” zegt een collega.

’s Avonds, als we eindelijk gaan optreden, spelen we alsof we een vlucht duiven zijn, die na een lange rit in de vrachtwagen, eindelijk het licht zien en worden vrijgelaten.

Na de nodige selfies met het publiek, een dreun op schouders hier en een knuffel daar, met name van een blonde stoere rondborstige friezin, waar ik bijna een ontwrichte kaak aan overhoud, rijden we terug naar onze achterhoek. Een busje vol zelfgenoegzaamheid knort over Nederlands wegen. Met een krulstaart…….

___________________________________________________________________

MIJN Magazine columns

MIJN Magazine heeft columns van verschillende Achterhoekse columnisten. Ga naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/columns/ voor een verzameling van alle columns!

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *