Westfield

‘Het rijdt als een kart met vering’

De Achterhoek telt opvallend veel oldtimerliefhebbers. Ze rijden graag in hun ‘troetelkindjes’, maar het sleutelen eraan vinden ze vaak minstens zo leuk. Het gaat veelal om bijzondere auto’s met een interessant verhaal. Iedere maand staat op deze plek een ander voertuig in de schijnwerpers. Met deze keer de Westfield kitcar van René Wolters

Als tiener werd hij enthousiast van een buggy. Een lichtgewicht voertuig afgeleid van de VW Bug (Kever) met een ander onderstel. Het model was in de jaren zestig een rage, eerst in Amerika en later in Europa. “De vorm sprak me geweldig aan. Zo’n soort auto wil ik ooit zelf bouwen, dacht ik toen.” Gebrek aan tijd en geld stonden zijn wens jarenlang in de weg. Maar drie decennia later voegde René Wolters dan toch de daad bij het woord. Hij bouwde zijn eigen kitcar, een bordeaux rode Westfield. “Het was een heel project, maar ontzettend leuk om te doen. Natuurlijk geeft het ook een trots gevoel, het is echt je eigen auto.”

Geen monteur

Hij was een trouw kijker van de BBC-serie ‘A car is born’ waarin vooral oldtimers aan bod kwamen. Het diende uiteindelijk als inspiratiebron. “Toen ik de aflevering over een Westfield zag, wist ik: dit wordt mijn project. Maar toen kwamen ook gelijk vragen naar boven: kan ik dat en wat gaat het kosten? Ik ben namelijk geen automonteur.” Hij kocht een frame, body en wielophanging via de importeur van Westfield. Het motorblok van een Ford Mondeo schafte hij via Ebay aan. Daarna begon de klus. “Je kunt een kitcar natuurlijk ook als kant-en-klaar bouwpakket kopen, maar daar zie ik de lol niet van in.” Na anderhalf jaar was de Westfield gereed. “Dat was een euforisch moment. Ik kon er de weg mee op. Het rijdt als een kart met vering, hij ligt muurvast op de weg. Zeer comfortabel. De wind door je haren, het geeft een gevoel van vrijheid.”

Uitdaging

Sportief, stoer en gestroomlijnd. De kitcar van slechts 590 kilo van de inwoner van Doetinchem heeft een bijzondere uitstraling. Dat geldt voor veel zelfbouwauto’s, het maakt ze populair. Toch is niet  iedereen er dol op. Sceptici spreken geringschattend over ‘lijmauto’s’. Wolters is een andere mening toegedaan. “Het is echt niet alleen onderdelen in elkaar zetten. Er komt veel meer bij kijken. Het is puzzelen, oplossingen zoeken en aanpassingen doen. Dat is gelijk ook de uitdaging. Het plezier als knutselaar is groter dan het uiteindelijke rijden.” De reis is mooier dan de bestemming, wil hij er maar mee zeggen. Dat blijkt ook wel, want René heeft zijn kitcar te koop staan. “Een liefhebber kan er meer vreugde aan beleven. Ik rijd er zelf namelijk te weinig mee, dat vind ik zonde. Het komt omdat ik veel andere hobby’s en bezigheden heb. Ik kom tijd tekort, ondanks mijn prepensioen. Een luxeprobleem, haha.”

___________________________________________________________________

Oproep
Heeft u een bijzondere auto of kent u iemand met een fraai voertuig? Laat het ons weten via redactie@mijnmagazine.nl en misschien staat uw oldtimer een volgende keer in de schijnwerpers.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *