Het is dé kans om een prachtig monument van dichtbij te bekijken. In het weekend van 9 en 10 september zijn de Open Monumentendagen. Het is het grootste culturele evenement van Nederland met als thema deze keer: Levend Erfgoed.
Ook in de Achterhoek zijn tal van monumenten te zien. De deuren worden gratis geopend voor publiek. Tevens worden er verschillende activiteiten georganiseerd zoals tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen, muziekvoorstellingen maar ook de jeugd wordt bediend. De Achterhoek is ook rijk vertegenwoordigd tijdens de Open Monumentendagen. Waar moet je zijn? Hieronder enkele tips.
Doetinchem
In Doetinchem zijn de eeuwenoude kelders van kledingwinkel De Heren van 0314 te bezoeken, dat is in het monumentale pand van de Hamburgerstraat 17. Maar ook Kasteel de Kelder is de moeite waard. Kijk hier voor het volledige programma.
Kasteel de Kelder, het kleinste kasteel van Nederland.
Kranenburg
De gemeente Bronckhorst telt ook veel monumenten. In Kranenburg bij Vorden is de Antoniuskerk geopend. In de kerk is het Heiligenbeeldenmuseum gevestigd. Hier zie je de deelnemende panden in de gemeente Bronckhorst.
De Antoniuskerk de oudste nog bestaande kerk van de architect Pierre Cuypers.
Zutphen
Zutphen staat bekend vanwege het cultureel erfgoed. Je krijgt een goede indruk tijdens de Open Monumentendagen. Hier kun je allemaal terecht. Zo is o.a. de Wijnhuistoren te bezichtigen.
De Wijnhuistoren in Zutphen.
Winterswijk
Ook Winterswijk doet mee. Daar heeft Theater Astoria historische waarde. Mijn Magazine besteedde al een aandacht aan het bijzondere pand, lees hier de reportage en krijg alvast een indruk via onderstaand filmpje.
Doesburg
Doesburg kent een rijke historie, dat zie je terug in de talrijke oude gebouwen. Op zaterdag 9 september is bijvoorbeeld de Mosterdfabriek in de Hanzestad geopend, er wordt uitleg gegeven over het bereidingsproces.
De Mosterdfabriek is in bedrijf op zaterdag 9 september.
Weetjes
Enkele weetjes op een rij:
- Ruim 1,3 miljoen bezoekers genieten ieder jaar van ons culturele erfgoed
- Ongeveer 5.000 monumenten door heel Nederland openen hun deuren
- Er zijn tijdens de Monumentendagen zo’n 1.000 activiteiten. Voor jong en oud, van muziek tot rondleidingen
- 18.000 vrijwilligers en erfgoedprofessionals heten je van harte welkom
- De eerste Open Monumentendag in Nederland werd in 1987 in navolging van Frankrijk georganiseerd.
- Een rijksmonument is landelijk van belang, terwijl een gemeentelijk monument vooral plaatselijke waarde heeft.
Podcast
Vincent Bijlo en Hein van Beek maakten een serie podcasts over de Monumentendagen. Beluister hier hun bevindingen met o.a. een aflevering over Strandbad Winterswijk.
Dit is slechts een greep uit het complete aanbod tijdens de Open Monumentendagen. Klik hier voor meer informatie.
Nog meer leuke uitjes lees je op onze speciale pagina Erop uit!