Zoeken
Gluren bij de buren Doetinchem

Hoe de Achterhoekse mentaliteit bijdraagt aan nabuurschap

Hoe de Achterhoekse mentaliteit bijdraagt aan nabuurschap. Als je de Achterhoek binnenrijdt, valt meteen iets op: de sfeer is gemoedelijk, de mensen zijn vriendelijk, en er lijkt altijd wel iemand te stoppen om een praatje te maken. Het is een regio waar de tijd soms nét iets langzamer lijkt te gaan, en waar je elkaar nog écht kent. Dat is de Achterhoekse mentaliteit: nuchter, direct en ontzettend betrokken.

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg
Het gezegde “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” is in de Achterhoek niet zomaar een uitdrukking; het is een manier van leven. De mentaliteit is er één van bescheidenheid, hard werken en vooral zorgen voor elkaar. Je hebt hier geen grootse uitbundigheid nodig om gezien te worden. Wie zich aan de waarden van de gemeenschap houdt en een handje helpt waar nodig, is al een belangrijke schakel in het netwerk.

Aandacht voor de ander
Wat de Achterhoekse nabuurschap zo bijzonder maakt, is de zorg die men voor elkaar heeft. Het is heel normaal om even langs de buren te gaan voor een praatje. Of om een handje uit te steken bij het klussen of tuinieren. Dit komt niet omdat mensen zich verplicht voelen, maar omdat het gewoon zo hoort. Niemand kijkt raar op als je spontaan een bord soep komt brengen naar een zieke buurman of -vrouw. Of als je je handen uit de mouwen steekt om een klus te klaren waar de ander even geen tijd voor heeft.

Dit soort kleine gebaren maken de Achterhoek tot een gemeenschap waar je echt op elkaar kunt rekenen. Het gevoel van verbondenheid is er sterk. Iedereen kent elkaar, of weet in ieder geval wie je bent en waar je vandaan komt. Het versterkt het idee dat je niet alleen leeft, maar deel uitmaakt van iets groters.

Het belang van vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk speelt ook een grote rol in het versterken van deze nabuurschap. Van de jaarlijkse dorpsfeesten tot het onderhouden van de plaatselijke speeltuin, de Achterhoek kent talloze initiatieven die volledig draaien op de inzet van vrijwilligers. Het is bijna een vanzelfsprekendheid dat als er een beroep wordt gedaan op de gemeenschap. Er altijd wel mensen zijn die zich aanbieden.

Deze mentaliteit van hulpvaardigheid is aanstekelijk. Het zorgt voor een warme sfeer waar je als buitenstaander niet snel een vreemde zult zijn. Of je nu nieuw bent in een dorp of al generaties lang in de regio woont, je zult altijd merken dat er wel iemand is die je een stap verder helpt.

Een voorbeeld voor de rest van Nederland?
In een wereld die steeds sneller draait en waarin mensen soms meer in hun eigen bubbel leven, biedt de Achterhoekse mentaliteit een mooi voorbeeld van hoe nabuurschap kan bijdragen aan het welzijn van een gemeenschap. Het is niet de grote gebaren die tellen, maar juist die kleine, dagelijkse acties die een grote impact hebben. De mentaliteit in de Achterhoek is dan ook simpel: zorg voor elkaar, en je zorgt voor jezelf.

___________________________________________________________________

Erop uit

Hoe de Achterhoekse mentaliteit bijdraagt aan nabuurschap. Ben je nog niet klaar met lezen? Op de pagina ‘erop uit’ lees je boeiende verhalen en voorbeelden over erop uitgaan in de Achterhoek. Laat je inspireren door de artikelen en/of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers. Ga voor de leukste uitjes in de Achterhoek naar https://www.helemaalachterhoek.nl/category/leven-in-de-achterhoek/erop-uit/

Verder lezen