Hoe maak ik mijn tuin duurzaam?

De vraag werd mij gesteld. Hoe maak ik mijn tuin duurzaam en hoe leg je die dan duurzaam aan? Je kunt dit van meerdere kanten bekijken.

Als je een tuin wil die lang mee gaat en dan bedoel ik 40/50 jaar met dezelfde materialen en planten dan is dit goed te bedenken. Schutting van beton met plastic schutting delen, verhogingen die je maakt van betonblokken en cortenstaal. De verhardingen van keramische tegels en natuurlijk de pergola en overkapping van aluminium en je gazon van groen plastic. Ik krijg kippenvel, als ik het lees maar dit zijn allemaal materialen die de periode van 40/50 jaar en langer makkelijk vol maken in de tuin zonder problemen, natuurlijk verkleurt het e.e.a. wel door het weer maar functioneert nog prima. En als je kijkt naar de levende materialen bij de aanleg zijn dit je planten en het gazon. Met een goede keus voor lang levende plantensoorten dan lukt het met gemak om deze 50 jaar te laten leven. Nou dan hebben we een duurzame tuin…toch?

Maar als je kijkt naar al deze producten dan zijn ze niet geproduceerd in de meest duurzame omstandigheden, voordat alle producten zijn afgeleverd bij jouw tuin is er veel aan vooraf gegaan in het productie en transportproces. Wat verre is van duurzaam. Maar nu komt het ergste nog…we willen graag al die producten in onze tuin want we willen het liefst geen werk aan de tuin, want ja na 10 jaar willen we wel wat anders, doen ze op de tv ook. Dus als die materialen die 50 jaar mee kunnen, gaan binnen 10 jaar de tuin weer uit…waarom?

Omdat we zo gevoelig zijn voor trends ook in de tuin. Alles wordt weer vervangen door iets nieuws, als er in de bladen en in tv-programma’s weer wat nieuws is te zien. En dat mag ook, maar ik kijk er graag anders naar, mijn kant is altijd die van de levende tuin met planten. En dat begint bij het bewust worden van wat ik als eerste heb geschreven. Wees bewust van welke materialen je kiest en welke planten je plant. Kun je iets hergebruiken vanuit de bestaande tuin als je die gaat vervangen. Straatwerk, planten enz. Als je opnieuw begint, kun je kijken of je ergens gebruikte materialen kunt vinden die geschikt zijn. Het allerbelangrijkste bij duurzaam tuinieren is voor mij goed omgaan met de bodem.

De fundering van de tuin! Zorg dat je die goed aanlegt dat het bodemleven, waar het succes van de tuin mee valt of staat goed is verzorgd, dan kan deze jaren mee als je het hebt over de levende tuin waar de materialen ondergeschikt zijn aan de planten.

Ga voor meer een hoveniersbedrijf met passie naar http://www.idgroen.nl/

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Taal
Bedrijfspresentaties
Financiën

Taal

Als notaris en medewerker op een notariskantoor ben je dagelijks bezig met taal. Communiceren, corresponderen en het maken van akten. En die akten bevatten ambtelijke, wettelijke taal. Vrijwel dagelijks krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *