Home of Football, van Pelé tot Louis van Gaal

Zijn leven is één grote voetbalreis. Nu de bal vanwege het coronavirus de afgelopen maanden amper heeft gerold, valt het voor Fred Baars (59) bepaald niet mee. “Natuurlijk mis ik het voetbal. Onze voetbaltrip naar Barcelona ging niet door, net zoals de kampioensparade van Liverpool. Ik moet het nu van de herinneringen hebben.” En die heeft de inwoner van Braamt genoeg. Hij kan er urenlang over vertellen.

Home of Football, het is een paradijs voor de voetballiefhebber. Het privémuseum van Fred Baars in hun achtertuin telt duizenden attributen. Foto’s, vaantjes, sjaaltjes, boeken, shirts, ballen, tickets, programmaboekjes en nog veel meer. Spullen uit de hele wereld, want Fred reisde wat af voor zijn grote passie. Maar er zijn ook items uit de Achterhoek van bijvoorbeeld St. Joris en De Graafschap.

Tekst en uitleg

Bezoekers krijgen tijdens de rondgang tekst en uitleg van de verzamelaar zelf. Bij elk attribuut hoort een prachtig verhaal of onvergetelijke belevenis die hij samen met voetbalvrienden mocht beleven.  Met het tonen van voetbalbeelden en het laten horen van wedstrijdverslagen van wijlen Theo Koomen probeert Baars het de bezoekers naar hun zin te maken. “Het is zo mooi om jouw passie te delen met andere voetballiefhebbers.” De bezoekers zijn reuze enthousiast. Sommigen komen zelfs drie of vier keer terug voor de indrukwekkende collectie. “Laatst was er een groep ouderen uit een verzorgingshuis waaronder dementerenden”, vertelt Fred. “Ze leefden helemaal op. Zeker toen ik oude voetballiedjes liet horen. Later hoorde ik van de begeleider dat ze normaal gesproken heel stil zijn, maar nog dagen later de liedjes zongen. Daar doe je het voor!”

Waardering

Home of Football werd in de zomer van 2017 geopend door Louis en Truus van Gaal. Met vooral de succesvolle trainer heeft Fred Baars een speciale band opgebouwd. “Ik ben een groot fan van Ajax en  Louis van Gaal. Begin jaren negentig volgde ik regelmatig de trainingen bij de Watergraafsmeer, dan kon je nog gewoon een praatje maken met de spelers en trainers. Ik sprak zo nu en dan ook met Louis. Zijn eerste vrouw kreeg in die periode kanker. Tijdens één van onze gesprekjes vroeg ik hoe het met haar ging. Dat werd gewaardeerd, hij werd er zelfs stil van. Daarna heb ik hem altijd gesteund, we zijn vrienden geworden.” Fred werd samen met zijn vrouw Els zelfs uitgenodigd tijdens het huwelijksfeest van Louis en Truus van Gaal in 2008. Een grote bruidsfoto van het stel met de persoonlijk geschreven uitnodiging heeft een prominente plek in het museum.

Favorieten

De verzamelaar heeft vele favorieten en is blij om hen in het museum te eren. Hij is een groot bewonderaar van Cruyff, Rensenbrink, Van Hanegem, Litmanen, Gerrard, Kuijt, Messi, Bergkamp en zeker zijn idool Pelé. Daar hangt een Santos-shirt gesigneerd door wereldster Pelé. Hij kocht het shirt in 2014 bij de kapper van Pelé, toen de Achterhoekse voetballiefhebber het WK in Brazilië bezocht. Het toernooi zal Baars mede daarom niet snel vergeten. “Oranje presteerde met Louis boven alle verwachtingen en eindigde als derde. Maar het bezoek aan het net geopende museum over Pelé was zeker ook een hoogtepunt.”

Voetbal verbroedert

Veel herinneringen zijn nog springlevend. Ajax, Oranje, De Graafschap, Liverpool, Schalke 04 en Barcelona. Fred was vaak van de partij. In de voetbalwereld kent iedereen hem. Zijn verzamelwoede zorgde voor een unieke verzameling. En hij bezoekt met Theo Kock de voetbalbeurzen in Houten en Velsen om daar weer nieuwe items te kopen om het voetbalmuseum nog mooier te maken. De kostuums van Louis van Gaal van Oranje, Manchester United en zijn colbert bij Bayern springen in het oog. Maar ook een oude pet van een Vitesse suppoost trekt de aandacht. “Die kreeg ik van Hein Schreur. De oud-Graafschap speler vond hem na de wedstrijd in Arnhem bij de poort van stadion Nieuw-Monnikenhuize.”

Het bierblikje met de teamfoto en spelersnamen van Ajax uit 1969 is ook een pareltje. “Voetbal moet verbroederen en daarom is iedereen welkom, van jong tot oud. ” De rondgang zit erop, Fred sluit de deuren en wijst naar enkele kuipstoeltjes die buiten voor het museum staan. “Die komen uit de Amsterdam Arena en kreeg ik geschonken via André Huls van The Oldies van Ulftse Boys. Bezoekers kunnen er een foto maken met op de achtergrond het logo van Home of Football. Als ze het verspreiden, is dat mooi gratis reclame voor het museum.” Fred krijgt bij al zijn activiteiten hulp van zijn medebestuursleden.

Voetbalmuseum Home of Football is te bezoeken op afspraak. Bezoekers kunnen een vrije gift doen voor de twee goede doelen: de stichtingen Spieren voor Spieren en Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding.

Ga voor meer informatie: www.homeoffootball.info

MIJN Verhaal – juli/augustus 2020
Uitgever – MIJN Magazine
Auteur – Richard Stegers
Fotografie – Roeban Kuiper

___________________________________________________________________

MIJN Verhaal

De Achterhoek zit vol met mooie, bijzondere verhalen over mensen, verenigen en actualiteiten. In de rubriek MIJN verhaal leest u hier iedere maand over. Ga voor meer artikelen over de rubriek MIJN Verhaal naar de volgende link. https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-verhaal/

Verder lezen

Erop uit

KunstOogst

Met KunstOogst exposeren nu voor het vierde jaar een 6tal kunstenaars tussen Ruurlo, Halle, Hengelo en Zelhem. Werken vanuit passie, elkaar vinden en versterken; dat is wat 6 kunstenaars verbindt onder de

Wat
Dialectkring Achterhoek
MIJN Magazine

Zommer

Bienao iedernene verlangt naor mooie, warme zommerdage en lange zwoele aovende. Maor ’t is zoas met alles, elk veurdeel hef ok zien naodeel, want de zommer breg naost plezeer ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *