Wientjesvoort

Huize Vossendel, een prachtige plek met historie

Jacqueline Reijers en Peter Tromp praten met liefde over Huize Vossendel. De trotse bewoners genieten met volle teugen van het statige herenhuis én de prachtige omgeving. Voor Jacqueline is het helemaal een bijzondere plek. Huize Vossendel is haar ouderlijk huis, ze woont er bijna haar hele leven. De vrouw des huizes koestert de warme herinneringen. “Het is hier volop genieten. Van het huis, maar zeker ook van de tuin.”

Niet alleen in de Achterhoek is het goed toeven. Ook iets verderop in de Liemers, in dit geval Groessen, kun je prima wonen. De vijftigers Jacqueline en Peter zijn maar wat tevreden over hun onderkomen. De aansprekende locatie maakt het woongeluk helemaal af. Want achter de fraaie toegangspoort van Huize Vossendel gaat een unieke wereld schuil. Aan de waterkant van de Waai ligt een huis met geschiedenis én karakter en een natuurrijk buitenterrein.

Dijkdoorbraak

Een dijkdoorbraak in 1809 was het begin van het ontstaan van deze idyllische plek. Er ontstond destijds een grote waterpartij. Na jarenlang in gebruik te zijn geweest als natuurbad is de Waay tegenwoordig een favoriet verblijfsgebied van vele soorten (water)vogels waaronder blauwe reigers, zilverreigers en zwarte albatrossen. Maar ook Peter en Jacqueline willen er nog wel eens na een drukke werkdag een ontspannend stukje zwemmen, zeker bij mooi weer. “Via de vlonder een duik nemen in je eigen tuin. Dat waarderen we enorm.”

Statig herenhuis op idyllische locatie

Huize Vossendel werd gebouwd in de late 19e eeuw, in 1887 om precies te zijn. Het jaartal staat vermeld op de eerste steen bij de voordeur. Het was in eerste instantie in bezit van een welgestelde herenboer. Al vrij snel werd het bewoond door de familie Reijers. De grootvader van Jacqueline pachtte het huis en de stallen en ook haar ouders woonden er lange tijd. Gedurende de Tweede Wereldoorlog woonden er vijf gezinnen in verband met de hongerwinter. Veel later verloor de voormalige koeienstal zijn functie. Na een grootscheepse verbouwing doet de fraaie ruimte nu dienst als woonhuis voor het gezin van de zus van Jacqueline.

Klassiek, zo mag Huize Vossendel gerust worden genoemd. De woning telt verschillende kamers. De naam is soms afgeleid van de kleur van het vertrek. Zo fungeert de groene kamer als zitkamer. Authentieke elementen bepalen het beeld en geven de historische waarde aan, zoals de traditionele wijnkelder. De glas-in-lood ramen, de hoge plafonds met kenmerkende ornamenten, de opkamer, de kamer en-suite, de serre, de gedraaide trap en de luiken zorgen voor de sfeer van weleer. Maar zonder aan comfort in te boeten. Daar hebben de bewoners wel voor gezorgd. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich in totaal zes slaapkamers, een kantoor en een relaxruimte met sauna. Vanuit de zeer ruime masterbedroom is het met geopende balkondeuren heerlijk ontwaken midden in de natuur. In de biljartkamer kun je een potje biljart spelen en een drankje doen aan de bar.

Veel grond

Het buitenterrein (in totaal  bijna1 hectare) heeft veel te bieden. De bewoners benutten het de afgelopen jaren zakelijk voor ceremonies, trouwlocatie en afscheidstuin. Al veel bruidsparen hebben er onder het oog van trouwambtenaar Jacqueline elkaar het ja-woord gegeven. Een ander deel is zeer geschikt voor rouwdiensten. “Het huis met de royale tuin is veel te groot voor ons samen. Het vergt veel onderhoud, daardoor blijft er te weinig vrije tijd over. Mocht het verkocht worden, zal dat best even slikken zijn. Niet zo gek gezien de emotionele betrokkenheid. Maar het is ook helemaal geen straf om hier te blijven, mocht het voorlopig niet verkocht worden. Het is gewoon een heerlijke plek!”

MIJN Droomhuis – maart 2020
Uitgever: MIJN Magazine
Tekst: Richard Stegers        
Fotografie: Martine Siemens Fotografie

___________________________________________________________________

MIJN Droomhuis

De Achterhoek is niet alleen een mooie streek, er staan ook prachtige huizen. In deze rubriek bekijken we iedere maand een ander droomhuis. Meer droomhuizen zien ga dan naar deze link https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-droomhuis/

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Midzomer Mondriaan Festival 2024
Erop uit
Online

Midzomer Mondriaan Festival 2024

Muzikaal spektakel in het Winterswijkse centrum In 2024 verrast Winterswijk haar inwoners en bezoekers opnieuw met een cultureel en muzikaal festival. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni zal het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *