Wout Kuiper

‘Ik voel me helemaal thuis bij de Graafschap’

De Graafschap kan in de Achterhoek én daarbuiten rekenen op veel sympathie. De Doetinchemse voetbalclub telt een enorme schare aanhangers en sponsors. De supporters noemen zichzelf Superboeren, de term is uitgegroeid tot een geuzennaam. In deze rubriek gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer, met deze keer Hans Boesberg, voorzitter van supportersvereniging Superboeren.

Import superboer Hans Boesberg

Hans Boesberg zit sinds 2008 in het bestuur en is 11 jaar voorzitter van supportersvereniging Superboeren. Hij draagt De Graafschap een warm hart toe, al komt hij van oorsprong van de Veluwe. “Ik ben dus een import Superboer, maar zo voelt het niet hoor. Op de Veluwe zitten ook boeren, haha. Nee zonder gekheid, ik voel me helemaal thuis bij onze volksclub.”

Op een positieve manier bouwen aan de club, dat is het uitgangspunt van Hans Boesberg (65). De inwoner van Steenderen is tevreden over de huidige situatie. “De Graafschap staat er goed voor. Zeker vergeleken met de periode rond 2012. Toen kwamen er nog maar weinig supporters naar de wedstrijden. Ik was betrokken bij de manifestgroep om zo het tij te keren. Door met elkaar in gesprek te gaan, is dat uiteindelijk gelukt. De band tussen club en supporters is daarna flink verbeterd.”

SV Superboeren behartigt de belangen van de supporters, in totaal zijn er ruim 1.300 lid. Ook worden er tal van activiteiten georganiseerd. De vereniging is betrokken bij sfeeracties, regelt het coördineren van de ballenjongens, verzorgt de livemuziek in de supporterskantine en heeft overleg met alle geledingen binnen de club. Leden ontvangen vier keer per jaar het magazine D’ran, krijgen korting op busreizen naar uitwedstrijden, juridische bijstand bij calamiteiten in en rondom het stadion en worden uitgenodigd voor
het jaarlijkse voetbaltoernooi. “Met een groep vrijwilligers regelen we enkele zaken op de wedstrijddag. Er wordt echt veel gedaan voor en door de supporters. Dat wordt gewaardeerd en geeft aan dat er een stevige band is tussen club en supporters.” De voorzitter zou het niet willen missen. “De Graafschap is echt een avondje uit. Zowel voor, tijdens en na de wedstrijd. Het is altijd gezellig en je spreekt veel mensen. Het wordt wel eens vergeleken met een boerenbruiloft, daar kan ik me volledig in vinden.”

  • Wat is volgens jou een Superboer?

“Deze naam is ooit bedacht door Hans Kraaij toen hij voor De Graafschap speelde in de jaren 90. Nog steeds wordt deze geuzennaam met ere gedragen door alle aanhangers. Ook de supportersvereniging heeft haar naam van Vriendenkring aangepast naar Superboeren.”

  • Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?

“Dat is de wedstrijd van De Graafschap tegen Feijenoord die eindigde in 5-7. Geboren in een Rotterdamse familie is Feijenoord mij met de paplepel ingegoten. Met die wedstrijd heeft De Graafschap toen indruk op mij gemaakt.”

  • Wat is je beste/leukste herinnering aan De Graafschap?

“Live muziek op het Spinnekopplein in een aanhanger van Bosman dat vond ik een geweldig goed idee. Het is ook de aanzet geworden om de supporterskantine te bouwen. De gedachte was om het publiek een gezellige avond te bezorgen met voetbal, live muziek en een goede sfeer, de ‘Boerenbruiloft’ dus.”

  • Wat moet De Graafschap doen om een stabiele eredivisieclub te worden?

Dan moet het budget fors omhoog. Gelukkig neemt de club geen financiële risico’s. Het heeft jaren gekost om te komen waar we nu zijn, een gezonde club! Eerst maar zien dat we weer eens promoveren en het dan een jaar volhouden. Dan komt er ook meer financiële armslag.”

  • Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?

“Lasse Schöne. Hij kan de lijnen uitzetten, aanspeelpunt zijn en nog schieten ook. Met Berry Powel in de spits. Wat zou dat mooi zijn. Overigens is er wel een verdediger die ik zeer waardeer: Botje.”

  • Wat moet er direct veranderen bij De Graafschap?  

“Niet veel. De club is financieel gezond en zeer maatschappelijk betrokken. Er is oog en een luisterend oor voor supporters. Als ik toch iets zou veranderen dan is het de verruiming van de openingstijden van de supporterskantine. Maar helaas kan de club dat niet zonder medewerking van de gemeenten doen i.v.m. vergunningen.”

  • Waar kunnen we je tegen het lijf lopen?

“Met stip op 1 staat de Vijverberg. Helaas moeten we dat al heel lang missen. Gelukkig kunnen we onze vergaderingen er wel houden zodat we nog iets van het stadion zien.”

  •  Wie is beste ambassadeur van de club of zou dat kunnen zijn?

“Dat is zonder twijfel Ben Roelofs. Ben is ook bestuurslid van de supportersvereniging. Hij is altijd bezig voor de club en de supporters. Hij heeft geweldige ideeën en altijd is het een succes. Geweldig wat deze man aan goodwill voor de club opbouwt.”

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk ook meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Midzomer Mondriaan Festival 2024
Erop uit
Online

Midzomer Mondriaan Festival 2024

Muzikaal spektakel in het Winterswijkse centrum In 2024 verrast Winterswijk haar inwoners en bezoekers opnieuw met een cultureel en muzikaal festival. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni zal het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *