‘Ik vond sleutelen altijd al leuk’

Bertwin Wevers

Automonteurs zijn mensen met passie voor het vak. Het zijn stuk voor stuk jongens met liefde voor techniek en ze kiezen heel bewust voor de autobranche. Ze vinden het heerlijk om met hun handen iets te maken of te repareren en doen dat over het algemeen met een grote glimlach op hun gezicht. Dat geldt ook voor BBL-student Daan de Wit die als monteur werkzaam is bij Garage Raymond in ’s-Heerenberg en Bertwin Wevers, chef werkplaats bij Autocentrum Hatebo in Aalten.

Daan de Wit (20)
BBL-student bij Garage Raymond in ’s-Heerenberg

Bertwin Wevers (38)
Chef werkplaats bij Autocentrum Hatebo in Aalten

Daan de Wit (20) zit in het laatste jaar van de BBL-opleiding automonteur niveau 3 en als hij straks klaar is krijgt hij bij zijn stagebedrijf Garage Raymond in ’s-Heerenberg, waaraan hij al zes jaar verbonden is, een vast contract. “Ik ben hier begonnen tijdens een stage van het voortgezet praktijkonderwijs Praticon in Doetinchem. Ik was vroeger thuis altijd al graag aan het sleutelen aan brommers en motoren en tijdens mijn stage bleek het sleutelen aan auto’s minstens net zo leuk. Daarom ben ik het autovak ingegaan. Ik vind het leuk om lekker met mijn handen bezig zijn en het werk is heel afwisselend. Je doet niet elke keer hetzelfde. Dat is op zich al mooi en ik heb daarnaast fijne collega’s en dat maakt het ook aangenaam.”

Bertwin Wevers (38) had ook al jong een passie voor auto’s en deed daarom de opleiding tot automonteur. Sinds 2003 werkt hij fulltime in dit vak. Eerst in Winterswijk en sinds acht jaar is hij nu als technisch specialist en chef werkplaats in dienst bij Hatebo in Aalten. “als chef wp. ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit en de effiency van de werkplaats. Maar het is ook de persoonlijke binding met de klant, auto’s correct onderhouden en bij storingen en problemen zo oplossen dat de klant met een goed gevoel weer de weg op kan. Er komt veel bij kijken en het is heel afwisselend, maar ik ben er blij mee. Het is heel breed, ook doordat we een onafhankelijke garage zijn, met een relatief klein team. Daardoor heb je veel verantwoordelijkheden en taken, maar dat maakt het een mooie uitdaging.”

Feiten en cijfers:

  • Als we de werkgelegenheidsstructuur (absoluut en in %) regio Achterhoek bekijken, zijn de sectoren ‘groot- en detailhadel, en reparatie van auto’s’ met 19,0% en de gezondheidszorg (18,1%) de grootste.
  • De sector ‘groot- en detailhandel en reparaties van auto’s’ heeft 27.730 arbeidsplaatsen in de Achterhoek en de afwijking in werkgelegenheidsstructuur in procentpunten ten opzichte van Gelderland is +1,4%.
  • Voor technische beroepen (beroepen die hoofdzakelijk vallen onder de auto-, elektro- en installatietechniek) is de krapte op de arbeidsmarkt in de Achterhoek gemiddeld. Het aantal openstaande vacatures voor deze beroepen telde in het tweede kwartaal van 2020 rond de 700.
  • Het aantal ZZP’ers in de sector ‘groot- en detailhandel; reparatie van auto’s’ in de Regio Achterhoek nam tussen 2007 en 2019 iets meer (112) toe dan gemiddeld in Nederland (110).

___________________________________________________________________

Droombaan

Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *