Charles Droste

In Bed Met… Charles Droste

‘We doen aan dienstverlening zonder poeha’

Al zeventien jaar is Charles Droste werkzaam voor Amphion Theater in Doetinchem waarvan de laatste elf jaar als directeur. Tegenwoordig woont hij ook in deze stad, maar hij groeide op in De Liemers. “Maar we waren wel altijd georiënteerd op de Achterhoek. Als we naar de stad gingen of naar de schouwburg, dan gingen we naar Doetinchem en niet naar Arnhem”, legt Droste uit.

Na de middelbare school vertrok Droste desondanks naar het midden van het land voor een HBO-studie Personeels- en organisatieontwikkeling. Daarna ging hij aan de slag in het westen van het land, als bedrijfsleider bij Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, later als directeur van de schouwburg in Veenendaal en ook als directeur bij Joop van den Ende’s Stage-Entertainment. “Zeventien jaar geleden belde de toenmalige directeur van het Amphion, Henk Raben, om mij te vragen of ik niet iemand wist die hem na zijn pensioen wilde opvolgen. Ik besloot toen dat ik dat zelf wel wilde doen.”

In de loop der jaren kreeg Droste een goed gevoel van wat mensen in de Achterhoek willen zien in de schouwburg. “Inmiddels heb ik dat denk ik goed in beeld, al verandert dat wel door de jaren heen. Op dit moment genieten ze van muziek, in een heel breed genre. Van Waylon of Racoon, tot Dolly Dots en Susan & Freek. Maar ook de klassieke concerten van Phion (voorheen Het Gelders Orkest)  worden enthousiast bezocht. Cabaret blijft onverminderd populair, maar ook dat is heel breed. Met inhoudelijk cabaret, van Diederik van Vleuten of Tim Fransen, maar ook met het vermaak van Najib Amhali of Tineke Schouten.”

‘Achterhoekers zien een bezoek aan de schouwburg echt als een avondje uit.’

Avondje uit

Het valt Droste op dat Achterhoekers een bezoek aan de schouwburg echt zien als een avondje uit. “Niet alleen met wat er op het toneel gebeurt, maar ze blijven na afloop hangen voor een lekker biertje en een bitterbal. Heel anders dan in de rest van Nederland. Voor die mensen is het theaterbezoek een tussendoortje en na afloop gaan ze meteen weg.”

‘Artiesten vinden Achterhoekers een fijn publiek.’

‘Artiesten vinden Achterhoekers een fijn publiek.’ “Ze zeggen altijd: Loon naar werken. Als ze gas geven, gaat het publiek daarin mee en als de artiest inhoudt, doen zij dat ook. Ze vinden het een prettig bespeelbaar publiek.”

Inmiddels is het Amphion al vier keer bekroond als ‘Theater van het Jaar’. “Dat komt door onze dienstverlening zonder poeha. En dat past ook bij de Achterhoek. Dat zit bij de medewerkers in het DNA. We staan er en vinden dat heel vanzelfsprekend. Je gaat er gewoon voor de volle honderd procent voor.”

Overigens doet Droste het niet helemaal alleen. “Ik vorm samen met Ester van de Haar de directie van het Amphion Cultuurbedrijf dat sinds 1 januari 2021 naast het theater ook bestaat uit onder andere het jongerencentrum, dansschool, musicalopleiding, theater/toneelopleiding, muziekonderwijs en cultuureducatie op scholen. Cultuur is altijd in beweging en wordt daardoor nooit saai. Omdat de mentaliteit van de Achterhoekers zo aanspreekt, hoop ik het hier tot aan mijn pensioen te mogen blijven doen.”

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Midzomer Mondriaan Festival 2024
Erop uit
Online

Midzomer Mondriaan Festival 2024

Muzikaal spektakel in het Winterswijkse centrum In 2024 verrast Winterswijk haar inwoners en bezoekers opnieuw met een cultureel en muzikaal festival. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni zal het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *