In Bed Met…. Claudia Straatmans

Claudia Straatmans is een bijzondere verschijning, stralende ogen, een grote bos krullend haar, een gulle lach. Ze is 53 jaar, werkt 27 jaar in de mediawereld, is hoofdredacteur van het luxe glossy tijdschrift Nouveau. Ze groeit op in Groenlo en Lichtenvoorde in de tijd dat er twee Nederlandse televisiezenders zijn en er weinig keuze is wat betreft tijdschriften. In de jaren ’80 fietst ze van Lichtenvoorde naar Winterswijk om bij een vriendin MTV te kijken. Als fan van Charlies Angels, speciaal Farrah Fawcett, richt ze een fanclub op en knutselt een fanclubblaadje in elkaar. Met een glimlach: “Dat is mijn eerste media-ervaring!”

Ze studeert Algemene Letteren op de universiteit in Utrecht en omdat ze ook graag TV en Filmwetenschappen erbij wil doen haalt ze ook nog een propedeuse Theaterwetenschappen. In 1993 studeert ze af. “Dat was in een tijd dat er veel jeugdwerkloosheid was, dus moest ik onbetaald schrijfwerk gaan doen. Heb zelfs een jaar een uitkering gehad, niet te geloven… In 1994 solliciteerde ik bij Yes, een meidenblad, op de functie van showbizz-verslaggever en werd aangenomen. Ervaring had ik nauwelijks maar mijn afstudeerscriptie was een schot in de roos qua doelgroep: Hoe en waarom identificeren jonge vrouwen zich met personages uit Beverly Hills 90210.”

Als kind is ze vrij ambitieus, al heeft ze dat niet zo in de gaten. Ze legt uit: “Ik besefte op jonge leeftijd al dat goed onderwijs erg belangrijk is. En als je iets kunt dan moet je het ook gaan doen. Dus op school haalde ik er alles uit en later op de universiteit ook.” De laatste jaren van de basisschool en de eerste tijd op de Havo/Vwo wordt Claudia gepest. Ze geeft aan: “Dat was geen leuke tijd, maar achteraf kan ik zien dat het ook iets in gang heeft gezet, een positieve drive om verder te komen in het leven. Het wonderlijke is; nu willen die oude klasgenoten via social media wel bevriend zijn en liken mijn berichten. Absurd.”

Een kat met negen levens

In de mediawereld werkt Claudia Straatmans zich geleidelijk op. Ze begint als verslaggever showbizz bij het meidenblad Yes, werkt later als showbizzredacteur, coördinator, chef redactie en uiteindelijk is ze hoofdredacteur. “Inderdaad heb ik alles wel doorlopen, Nouveau is de achtste titel waarvan ik hoofdredacteur ben. Het is een dynamische wereld, je moet altijd meebewegen, kansen zien en kansen pakken. Ik ben heel ver gekomen maar in de mediawereld is het: garantie tot de voordeur!” Kort geleden is Nouveau in handen van DPG media gekomen. Claudia grijnst: “Collega’s zeggen wel eens dat ik een ‘kat met negen levens’ ben omdat ik altijd nog mag blijven! Ikzelf denk dat het ook iets met de tegenwind in de Achterhoek te maken heeft. Ook letterlijk; als je iets leuks wilde moest je er zelf op af, hoeveel kilometer ik wel niet gefietst heb…!”

Claudia Straatmans bezoekt regelmatig haar bejaarde moeder die in het Achterhoekse Harfsen woont. Net voor de lockdown organiseert ze een prachtig wijn-fiets-weekend rondom Winterswijk voor vriendinnen uit Amsterdam. Ze zegt nagenietend: “We hebben gefietst, gezwommen, wijnboeren bezocht, geluncht en overnacht in Achterhoekse gelegenheden. We waren allemaal onder de indruk van het Winterswijkse buitengebied, zo mooi is het daar, en het wordt niet doorkruist door snelwegen en kanalen. We gaan dit zeker vaker doen als het weer kan!”  

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *