Dick Kemper

In Bed Met… Dick Kemper

Als basgitarist van de bekende rockformatie Vandenberg reisde Dick Kemper voor optredens de hele wereld over. On tour ging de band van hotel naar hotel. “Maar je moet natuurlijk ook ergens wonen en na een tour kwam ik altijd weer terug in Doetinchem. Ik wil hier nu ook nooit meer weg, want hier voel ik me thuis. Ik ben blij dat ik Achterhoeker ben en vind het fantastisch hier”, vertelt Kemper.

Overigens werd Dick Kemper niet in de Achterhoek geboren, maar in Eindhoven, omdat zijn vader ingenieur was bij Phillips. Zijn ouders komen echter wel uit de Achterhoek en ze verhuisden al terug naar hun geboortestreek toen Dick pas een jaar oud was. Hij groeide dus wel hier op.

Muziek was altijd belangrijk binnen de familie. “In de oorlog maakte mijn vader op zijn gitaar een éénspooropname van Hawaïmuziek, terwijl de Duitsers door Doetinchem marcheerden. Ik heb dat later nog voor hem op CD gezet”, vertelt Kemper.

Eerste basgitaar
Dick kreeg op dertienjarige leeftijd zijn eerste basgitaar van zijn moeder. Het duurde even, maar toen kreeg hij plezier in het spelen. “In die tijd had je nog geen leraren die je leerden hoe je basgitaar moest spelen. Een jongen bij mij in de buurt speelde basgitaar en die heeft me wat geholpen, maar verder moest je jezelf maar zien te redden. Optreden bleek de beste leerschool. Je hoorde direct wat aansloeg en wat niet.”

Op veertienjarige leeftijd maakte Dick Kemper al deel uit van zijn eerste band, genaamd Threshold. “Ik deed dat samen met mijn oudere broer Paul, die later gitarist was bij Normaal en bij Boi Foh Toch, Bert Heerink, die later ook zanger was bij Vandenberg, en Jan Mourik op drums, die later bij drumde bij de OxxBand. We waren hier in de omgeving, en ook wel wat daar buiten, redelijk succesvol.”

Vandenberg
Na Threshold kwam Dick Kemper bij de band Turbo terecht en kregen ze een contract bij CBS, maar het grote succes kwam toen Vandenberg werd opgericht, waarmee de hitlijsten werden bestormd en er internationaal succes kwam. Met Burning Heart scoorden ze een wereldhit. Dick heeft leuke herinneringen aan die tijd, waarin ze Metallica in het voorprogramma hadden, maar ze ook tourden met Ozzy Osbourne, Kiss en Status Quo.

Achtentwintig jaar geleden besloot Dick zich toe te gaan leggen op het zelf opnemen en produceren van muziek en richtte hij zijn eigen S&K Studio op in Doetinchem. “Het werd een succes. Ik ben er hartstikke blij mee en heb volop werk. Inmiddels zijn er hier al zo’n 200 CD’s opgenomen en heb ik  600 nummers geschreven cq meegeschreven. Het leverde ook al heel veel hits op. Maar het allerbelangrijkst is dat de artiesten blij zijn met mij en ik met de artiesten. We hebben samen altijd een hoop lol en dat is het allerbelangrijkste. Als je samen lol hebt, ontstaat er een soort teamgeest en dan krijg je de beste resultaten”, vertelt Kemper die dit werk nog lang hoopt te mogen doen.

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *