Eric ligt in zijn bed in de ‘man cave’ zoals hij het noemt, zijn knuffeltje in zijn handen. Hij woont aan de rand van Varsselder, een houten trap in de woonkamer voert naar zijn slaapvertrek. De keuken is vrij klein, daar beoefent hij een van zijn hobby’s, het Aziatisch koken. Hij is supporter van De Graafschap en zijn grote idool van vroeger is Herman Brood. Er hangt een poster van Brood naast de boekenkast. Eric grijnst: “Ha ha veelzeggend ja! Ook iemand die de grenzen opzocht en zelfdestructief… Muzikaal gezien geniaal. Daar groeide ik mee op. Ik zie ook wel paralellen ja. Drugs heb ik me overigens verre van gehouden. Drinken, ja dat doe ik dan weer wel.”
Als jongetje is Eric al een aandachttrekker. “Ik wil geaaid worden, complimentjes krijgen”, geeft hij aan. “Omdat ik niet kan zingen en gitaarspelen besloot ik om plaatjes te gaan draaien, onder andere in Terborg bij het roemruchte P8. Dat viel blijkbaar in de smaak bij de eindredacteur van Radio Gelderland, die opperde dat ik best kon solliciteren als ‘junior verslaggever’. Dus zo begon ik op mijn 28ste bij de omroep.” Eric begint na de Havo met de opleiding journalistiek maar rondt dit niet af. Hij werkt ten tijde van de sollicitatie bij Shell. Hij weet nog: “Dat was in de tijd dat je meer fooi kreeg dan salaris!”
‘Ik heb geweldige jaren gehad, grenzen opgezocht. Dat had ik voor geen goud willen missen’
De boodschapper verguisd
Bij Omroep Gelderland stijgt zijn roem tot grote hoogte. “Ik leefde in een bubbel. Buiten was ik de goedlachse Eric Schuurman, thuis was dat heel anders. Ik stond aan of uit. Op een gegeven moment dacht ik recht te hebben op meer salaris. Ik ben toch Eric Schuurman? En haalde toch veel sponsoren binnen? Dat lukte dus niet en met trammelant was het einde verhaal bij de omroep.” De diepe alcoholverslaving volgt. “Ik dacht zo weer werk te hebben maar dat ging heel anders”, merkt hij op.
Eric haalt diverse keren de kranten met onhandige uitspraken. Dat heeft hem zelfs jarenlang uit de Achterhoek gehouden. “Ik beledigde ongewild de Achterhoekers. En bracht dingen aan het licht die Achterhoekers niet willen horen. Bijvoorbeeld dat Tante Rikie, icoon van de Zwarte Cross, op haar zeventigste met pensioen wilde. Dat is niet waar. Ik heb haar geïnterviewd, ze vertelde me in tranen dat ze helemaal niet wil stoppen. Dat staat op tape! Ze is ook gewoon uitgebuit, krijgt nauwelijks een passende vergoeding voor alle merchandising. Maar ja, het is de Zwarte Cross hè, daar mag je niet negatief over zijn. Dat willen mensen niet horen. Dus de boodschapper wordt verguisd!”
Terug in de Achterhoek
Eric is terug in de Achterhoek, hij zorgt voor zijn ernstig zieke moeder en maakt wekelijks een podcast over Achterhoekers. Hij heeft alles verwerkt, mede met hulp van een psycholoog. Hij glimlacht: “Ik heb geweldige jaren gehad, grenzen opgezocht. Dat had ik voor geen goud willen missen!”