In bed met Esther Ruesen

In Bed Met… Esther Ruesen

Esther Ruesen is sinds vijf jaar directeur van het VVV en het Stadsmuseum Doetinchem. “Doetinchem heeft stadse fratsen en een dorps karakter. Het is ons kent ons, maar het heeft ook het volume en de voorzieningen van een stad. Daarbij is cultuur heel belangrijk, ook al is het in die sector soms lastig om het in geld te meten”, vertelt Esther in de fraaie ‘pittige kamer’ van hotel Villa Wanrooy in Doetinchem.

Esther groeide op in Dinxperlo, maar trok na haar middelbare school weg uit de Achterhoek. “Ik volgde een opleiding aan de Nationale Hoge School voor Toerisme en Verkeer in Breda. Met het diploma op zak verhuisde ik met mijn Achterhoekse liefde naar Texel en heb daar jaren in de toeristische sector gewerkt. Dat was leuk, maar om praktische redenen verhuisden we jaren geleden toch weer terug naar de Achterhoek.”

Een paar jaar geleden werd Esther door de voorzitter van het Stichtingsbestuur waar het Stadsmuseum Doetinchem en de VVV onder vallen, gevraagd om voor een half jaar interim directeur te worden. “Ik ben een enorme duizendpoot en een generalist, maar wel een die altijd bezig is met ‘hoe kunnen we de wereld een stukje mooier maken?’  De vrijetijdssector en het toerisme passen daar goed bij in combinatie met cultuur en het maatschappelijke ondernemen. Ik heb toen gezegd dat ik het wel wilde doen, maar dan in ieder geval voor een jaar. Zo ben ik aan de slag gegaan bij het Stadsmuseum en de VVV en dat was in februari dit jaar vijf jaar geleden, dus daar ben ik na dat jaar met plezier gebleven.”

Alles samen

Esther geniet vooral van de combinatie van VVV en Stadsmuseum. “Alles komt hier samen. Doetinchem heeft natuurlijk een hele geschiedenis als het gaat om de Tweede Wereldoorlog, waarin de binnenstad tot drie keer toe werd gebombardeerd. En dan natuurlijk de daarbij horende wederopbouw. Het is een stad van bloed, zweet en tranen, maar ook van vooral geloof, hoop en liefde. Dat zit ook in het DNA van de mensen hier.”

Het museum en het VVV, die samen in één pand zitten, zijn net verbouwd en sinds kort weer open. “We zitten in het oude postkantoor en zijn van HOP naar HIP gegaan, dus van Het Oude Postkantoor naar Historisch Inspiratie Punt. Het pand heeft een totale metamorfose ondergaan en middenin staat een historische maquette van de stad, gemaakt door Herbert Tomesen, en die combineert de twee functies van het gebouw: beneden het Inspiratiepunt en boven het Stadsmuseum.”

Belangstelling

De belangstelling voor het Inspiratiepunt is nog altijd groot. “We krijgen nog regelmatig aanvragen om folders op te sturen én natuurlijk komen de meeste mensen voor een persoonlijk advies en voor inspiratie binnenlopen. En speciaal voor de kinderen hebben we twee kabouterboekjes laten maken door onder andere lokale kunstenaars. Eén kabouterroute bij kasteel de Slangenburg en één route door de binnenstad van Doetinchem. Wehl heeft ook een eigen route, echt heel leuk voor de allerkleinsten.”

De Stichting heeft ook nog een andere functie. “We zijn best een grote maatschappelijke speler in Doetinchem. We hebben een kleine basisstaf en bijna tachtig vrijwilligers. Daar draaien we op. Het zorgt ervoor dat die mensen elkaar hier vinden en dat ze ertoe doen. We zijn daarom extra blij dat de verbouwing nu is afgerond en weer volop aan de slag kunnen. De reacties die we krijgen zijn in elk geval heel positief.”

Bezoek ze ook eens op hun websites;
VVV Doetinchem; Home page (vvvdoetinchem.nl)
Stadsmuseum Doetinchem; Dompel je onder in kunst en historie – Stadsmuseum Doetinchem

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Oldtimer
Erop uit
Online

Oost Gelre Oldtimer toertocht

Wij organiseren op 28 Juli 2024 de 1e Oostgelre Oldtimer Toertocht . Dit is een Toertocht voor auto’s en motorfietsen van voor 1940. Deelname is voor iedereen toegestaan mits het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *