In Bed Met… Frans Miggelbrink

Hij parkeert zijn fiets tegen een lantaarnpaal bij het knusse hotel De Roode Leeuw in Terborg, tegenover één van zijn favoriete Achterhoekse plekjes, het horecaplein in Terborg. We gaan naar kamer 1 voor de fotoshoot, grijnzend verstopt duizendpoot Frans Miggelbrink (61) zich in zijn Spiderman pyjama onder de dekens. “Een knuffel had ik vroeger niet nee, nou, ik heb nog overwogen om mijn vrouw mee te nemen…”

Frans Miggelbrink is geboren en opgegroeid in Terborg, hij woonde een tijdlang in Ulft. Hij vertelt: “Vroeger wilde ik acteur worden maar dat durfde ik niet te zeggen… Ik haalde mijn Mavo en Havo diploma en ging studeren en op kamers in Nijmegen. Jarenlang werkte ik als cultureel werker in de Kwaksmölle in Varsseveld. In die tijd schreef ik al tv programma’s en hoorspelen voor de radio. Samen met een vriend maakte ik straattheater. Dat was heel simpel, we voerden de act ‘boef en agent’ op, veelal op braderieën. We hebben zo ongeveer heel Nederland rondgerend, wel in slow motion, dat wel!”

ZZP-er

Er kwamen steeds meer opdrachten in de ‘theatersfeer’. “We verzorgden thema-avonden en werden gevraagd om op feesten korte acts op te voeren. Op een gegeven moment werd het wel heel veel naast mijn baan”, zegt de goedlachse Miggelbrink, “ik merkte ook dat ik toe was aan iets anders. Ik heb m’n baan opgezegd en werd ZZP-er.” Hierover zegt hij filosofisch: “De grootste beslissingen zijn vaak de beste.” De opdrachten kwamen niet alleen uit het oosten van het land. Hij presenteert al twintig jaar bijvoorbeeld ‘De Schoonmaker van het Jaar’. De Achterhoeker werkte voor diverse omroepen, schreef columns voor De Gelderlander, hij verzon samen met tekenaar Ronald Peet het stripje ‘Boer Frits’ en hij wordt als dagvoorzitter gevraagd bij congressen. Ook ging Frans aan de slag op festivals. “Op de Zwarte Cross werkte ik in de Theatertent, op een festival in Den Bosch speelde ik ‘Frits van de Bussen’.”

‘Ik heb nog steeds de zenuwen voordat ik op ga’

Zes jaar geleden werd Miggelbrink gevraagd om een oudejaarsconference neer te zetten in Amphion in Doetinchem. Hij glimlacht: “Ik zei ja en ben daarna over de gevolgen gaan nadenken… Weetje, zo gemakkelijk als het lijkt is het natuurlijk niet. Ik heb nog steeds de zenuwen voordat ik op ga. Ik werk samen met een fijne regisseur, zonder hem zou ik het echt niet redden.” Dit jaar wordt de zesde editie voorbereid. “Ja super, het loopt als een trein. We gaan dit jaar zelfs naar de grote zaal, als corona dat toelaat! De onderwerpen zijn Gelders en Achterhoeks. Het hele jaar door schrijf ik eraan!” Miggelbrink houdt van de Achterhoek en Achterhoekers. Met een lach: “De mentaliteit van ‘geen rare takjes op mijn bord’ en van samen, hand in hand, en je nek uitsteken voor elkaar. Geweldig!”

De corona crisis raakte Miggelbrink behoorlijk. “Mijn agenda stond bomvol. Ineens was er de lockdown en had ik niets meer te doen…” Hij vervolgt: “De crisis biedt gelukkig ook kansen. Ik heb met De Gelderlander het Coronajournaal opgezet. Tientallen mensen hebben we gevraagd om hun verhaal te vertellen.” Over de toekomst: “Ik ga gewoon door. Pas als ik merk dat ik een karikatuur van mezelf word dan is het klaar.”

Meer In Bed Met? Klik dan hier!

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *