Gerrit Vossers ligt ontspannen in bed met zijn knuffelkoe. Doorspekt met een flinke dosis humor en in onvervalst Achterhoeks plat vertelt hij over zijn passie die hij van jongs af aan heeft: het weer. Hij grijnst: “Vanaf dat ik kon kieken, kiek ik al naor het weer!”
Weerman Gerrit Vossers is 57 jaar, geboren en getogen in Silvolde, hij woont met zijn vrouw Everdien in zijn oudershuis. Lachend: “Ik ben geboren in één van de koudste winters, misschien heeft dat wel iets te maken met mijn interesse voor het weer…” Hij vervolgt: “We moesten altijd stil zijn aan tafel tijdens het warm eten tussen de middag, dan werd het landbouwweerbericht op de radio uitgezonden. Mijn ouders waren vanwege het boerenbedrijf natuurlijk afhankelijk van het weer, moesten ze maaien of nog wachten? Mijn belangstelling was gewekt.” Hij lette goed op als boeren onder elkaar spraken over het weer. “Ik pikte veel ‘oude wijsheden’ op zoals dat wind uit het oosten ‘droge wind’ is, dat noordenwind ‘hoge wind’ wordt genoemd en ‘als het dondert in ’t kale hout dan wordt het voorjaar nat en koud’. Zelf ga ik ook vaak op mijn gevoel af.” Gerrit kijkt tijdens de fotoshoot naar de lucht. “Kijk, sluierbewolking. Dat betekent dat er ander weer op komst is.” De volgende dag is het tien graden kouder…
‘Weetjes over het weer van vroeger blijken heel vaak te kloppen…’
Als achttienjarige verzamelde Gerrit al veel gegevens over het weer. “Die begon ik ook naar weerman Jan Versteegh te sturen. Het ging nog lastig destijds, via fax, later via e-mail werd dat al veel makkelijker. In 1995 schafte ik mijn eerste weerstation aan. In die tijd was de lokale omroep Optimaal FM op zoek naar een ‘weerboer’ die plat kon praten. De weermannen die er werkten konden geen woord dialect. Zo kwam ik in ‘omroepland’ terecht”, vertelt hij. “In 2003 kocht ik een professioneler weerstation, alle meetapparatuur moest op een bepaalde manier worden geplaatst. Ik volgde een dagcursus bij Meteogroep en werd steeds vaker benaderd om weerpraatjes te houden. Zo werk ik nog steeds voor meerdere lokale omroepen.”
Viraal
Tijdens een tv opname van ‘Gerrits Weerpraot’ voor Focus TV lanceert Vossers bij toeval het fenomeen PAOH. Gerrit weet nog goed: “We stonden bij een rotonde in Loil voor mijn weerpraatje. Het weer was erg stabiel dus er was niet veel over te vertellen. De cameraman vroeg of ik nog iets kon zeggen. Achter de camera, die op mij gericht was, zag ik een tweetal John Deere trekkers naderen. Ik wachtte even tot de eerste langsreed en riep: ‘Hee, daor he-j ’n John Deere trekker, ‘n mooi ding, da’s mien merk. POAH’. Bij de tweede trekker riep ik: ‘Hee, nog één, ‘n 6320, helemaol goed!’ Nou, het filmpje is gedeeld tot aan Dumpert, DWDD en Hart van Nederland aan toe en bereikte ruim honderdduizend mensen…” De kreet PAOH werd een landelijke hype, er kwam zelfs merchandising op gang. “Er worden stickers en zelfs T-shirts gedrukt en verkocht, ja inderdaad, POAH is een fenomeen. Eigenlijk heb ik zitten slapen, want ik verdien er zelf niets aan…”, merkt Vossers droogjes op, “ik kreeg ontzettend veel reacties waaronder eentje van een jonge vader die zei dat zijn baby nog eerder PAOH kon zeggen dan papa!”
Naast de vaste rubrieken en opnames over het weer geeft Gerrit Vossers lezingen en is hij regelmatig te gast bij bijeenkomsten of ledenvergaderingen van verenigingen, bijvoorbeeld bij de Vrouwen van Nu. Hij vertelt dan op zijn eigen humoristische wijze in Achterhoeks plat allerlei bijzonderheden over het weer. Ook uitdrukkingen en ‘wijze uitspraken’ van vroeger over het weer neemt hij tijdens deze presentaties mee. Hij zegt: “ Bijvoorbeeld het ‘weetje’ dat het weertype op het tijdstip dat de lente begint, rond 21 maart, zo’n zes weken zal aanhouden. Let er maar op, dat klopt precies!”
B&B
B&B: Twee slaapkamers sfeervol ingericht in de tijd van weleer.
Even terug naar de rust en eenvoud van toen, in een gemoedelijke ambiance een bezoek brengen, een praatje maken, herinneringen ophalen, overnachten en/of een origineel cadeautje kopen in het pittoreske buurtwinkeltje.