In Bed Met… Hair artist Güney Uctop

Jaren geleden begon Güney Uctop (28) met het knippen en scheren van het haar van zijn broertje, thuis in de schuur. Gewoon omdat hij het leuk vond. Het resultaat mocht er zijn en al snel knipte hij het haar van vrienden en familie. Heel even dacht hij er zelfs over om van zijn hobby zijn beroep te maken, maar besloot dat toen toch niet te doen, zo vertelt hij vanuit het bed in het gastvrije Boutique Hotel Nieuw Beusink in Winterswijk.

Güney Uctop heeft Turkse roots, maar de hairstylist is een rasechte Achterhoeker. Hij is geboren en opgegroeid in Winterswijk. “Ik had altijd interesse in haar én baarden. Ik had in de tweede klas van de middelbare school al echt een baard. Niemand had dat nog. Altijd was ik ermee bezig. Ik meldde me daarom verschillende keren aan voor de kappersopleiding, maar zette het uiteindelijk nooit echt door.”

De vrienden van Güney kwamen regelmatig bij elkaar en lieten hem dan hun haar doen. “Na een paar keer vond ik het wel gedoe om al mijn spullen mee te nemen, dus ik vroeg hen om bij mij thuis te komen. In de schuur had ik een plekje gemaakt waar ik mensen kon knippen. Eerst deed ik het gratis, omdat ik het leuk vond, maar na een tijdje vroeg ik vijf euro vergoeding.”

Uit de hand gelopen

Güney zat destijds nog op school en wilde graag steward worden. Hij combineerde drie dingen, naar school gaan, knippen in de schuur en een bijbaantje als kelner. “Het werd teveel en ik merkte dat ik er de kantjes afliep. Ik stopte met school. Het knippen ging steeds beter en uiteindelijk rolde ik, ondanks dat ik dus geen opleiding had gedaan, toch het kappersvak in. Als uit de hand gelopen grap. Ik kijk er zelf ook met verbazing naar. Ik heb er nooit veel moeite voor gedaan”, lacht Güney.

Kappersvak

In augustus 2019 begon Güney aan de Dingstraat in Winterswijk zijn eigen herenkapperszaak. Hij had al een flinke klantenkring en die breidde zich verder uit. “Uiteindelijk ben ik toch een BBL-opleiding in het kappersvak gaan doen. Al was het maar om ervoor te zorgen dat ik een opleiding had afgerond met het oog op mijn studieschuld. Ik ging één dag in de week naar school en werkte vijf dagen in mijn eigen zaak. Ik ben blij dat ik dat heb gedaan. Het voelt alsof het klopt. Als een kat die op vier poten terecht is gekomen”, legt hij uit.

Social media

Inmiddels heeft Güney zijn ‘Salon Micheli’ verhuisd naar een pand aan de Markt. Van de resultaten van zijn werk maakt hij foto’s en deelt die via social media. “Het is een online portfolio en een kijkboek. Maar het werkt ook als reclame.” Onder zijn klanten bevinden zich ook steeds meer BN’ers, die zich graag door Güney laten behandelen.

Bijzonder

Als meest bijzondere ervaring noemt Güney dat hij op Ibiza het haar van rapper Lil’ Kleine knipte. “Ik probeerde hem al een hele tijd om hem in de stoel te krijgen, maar hij was zo onbereikbaar. Vrienden van mij zaten op Ibiza en één van hen, Nino, stuurde in de groepsapp dat hij aan een tafel naast die van Lil’ Kleine zat. Op mijn verzoek liet hij mijn online portfolio aan hem zien en hij was ervan onder de indruk. Twee dagen later was ik op Ibiza en heb ik zijn haar geknipt. Het was echt geweldig en het zorgde ook voor een sneeuwbaleffect.”

Kunstenaar

Güney heeft echt een ongelofelijke passie voor dit vak. “Ik noem mezelf vaak hair artist. Ik zie mezelf meer als een kunstenaar dan als een kapper. Ik maak echt kunst op maat.” Hij is er ook nog zeker niet klaar mee en heeft nog heel veel plannen voor de toekomst. “Ik wil in Nederland echt een begrip worden!” Op instagram is het werk van Güney te bekijken onder de naam bygvney.

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *