René Doppen en Daniël Schmitz

In Bed Met… Hans Beele

Zijn werk is zijn leven, de 80-jarige Hans Beele is een drukbezet man. Hij is eigenaar van Beele Engineering en reist de hele wereld over om zijn producten te presenteren. Het bedrijf ontwikkelt afdichtsystemen tegen water, gas en vuur. Zijn producten worden onder andere gebruikt op onderzeeërs, in de offshore industrie, tunnels, kerncentrales. Hij zegt niet zonder trots: “Doordat we vanuit Aalten opereren zetten we de Achterhoek mooi op de kaart!”

Als kind was hij al gefascineerd door water. Hans Beele vertelt: “Ik ben opgegroeid in Rotterdam, mijn grootvader bezat sleepboten die schepen de haven binnenloodsten. De watersnoodramp van 1953 maakte veel indruk op mij, ik was toen veertien. Alles heb ik verzameld over deze verschrikkelijke gebeurtenis.” Na de HBS volbracht Beele zijn diensttijd bij de luchtmacht. “Ik werkte aan straalmotoren als Z-Engineer en leerde veel over techniek, chemie en administratie.”

Bedrijf

Hans Beele begon in 1973 voor zichzelf in een flatje. Hij glimlacht: “Mijn eerste afdichtingen maakte ik voor wasmachines!” In alle anonimiteit werkte hij aan zijn innovatieve producten, aanvankelijk ging het om afdichtingen tegen water, later ook tegen vuur en gas. In de jaren ’90 verhuisde Beele naar het buitengebied van Aalten, ook zijn bedrijf haalde hij naar de Achterhoek. “Deels was dat toeval maar ik ben bekend met de Achterhoek doordat ik als kind vakanties doorbracht in Eibergen. Ik weet nog dat ik logeerde in een wit huisje en dat ik meeging met paard en wagen om bij de boeren melkbussen op te halen!”

Veiligheid staat hoog in het vaandel bij Hans Beele. Hij zegt met klem: “Het gaat om mensenlevens. Een mooi voorbeeld is een project voor een groot bedrijf in Korea. We konden het niet eens worden over het bewerken van een staalconstructie. Wat gebeurt er als staal door brand wordt verhit? Juist, het verliest de draagkracht. Dus moet het staal bewerkt worden. De Koreanen wilden dat niet vanwege de hogere kosten. Maar zo werken wij niet, dus ik heb nee gezegd. Dat werd me aanvankelijk niet in dank afgenomen. Later zijn we er wel uitgekomen.” Beele vervolgt: “Dat is voor mij prioriteit één. Brand is zó gevaarlijk maar vrijwel niemand staat er bij stil. Het is geen ‘sexy’ onderwerp. Ondernemers hebben me wel eens gezegd dat ik niet ‘zakelijk’ denk omdat onze producten zo’n tachtig jaar gegarandeerd goed zijn. Maar het gaat hier om de veiligheid voor mensen! Brand kan nu ontstaan, maar ook over twintig of vijftig jaar. Dan moeten onze systemen nog steeds goed functioneren.”

“Brand is geen ‘sexy’ onderwerp”

Kenniscentrum Sealing Valley

Het bedrijf van Hans Beele heeft zo’n tweehonderd patenten verworven. De laatste uitvinding is een soort rubber dat verandert in keramiek als het brandt. Een bijzondere prestatie, keramiek heeft de eigenschap dat het niet brandt en dat er geen rookvorming ontstaat. “Er vormt zich vaak een idee in mijn hoofd dat blijft sluimeren. Ik blijf ermee bezig, ga dingen uitproberen, testen, ontwikkelen, doe research, tot er uiteindelijk een nieuw product ontstaat. Zo hebben we dit bijzondere materiaal gerealiseerd!”

Twee jaar geleden begon Beele in Aalten met de bouw van Sealing Valley, een kenniscentrum. Met dit enorme project is twintig miljoen euro gemoeid. “Ik ben op leeftijd, we moeten onze kennis overdragen nu het nog kan. En dat gaat allemaal gebeuren in Aalten, dat is officieel vastgelegd. Dit bedrijf blijft in Aalten, in de Achterhoek. Wat wij doen kun je niet op school leren, daarom realiseren wij hier het kenniscentrum Sealing Valley, een campus waar jonge techneuten opgeleid worden, waar we onze kennis gaan delen. Dat houdt me op dit moment het meest bezig, mijn nalatenschap. Eigenlijk heb ik een tweede leven nodig maar dat zit er helaas niet in…” 

Meer In Bed Met? Klik dan hier!  

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Erop uit

KunstOogst

Met KunstOogst exposeren nu voor het vierde jaar een 6tal kunstenaars tussen Ruurlo, Halle, Hengelo en Zelhem. Werken vanuit passie, elkaar vinden en versterken; dat is wat 6 kunstenaars verbindt onder de

Wat
Dialectkring Achterhoek
MIJN Magazine

Zommer

Bienao iedernene verlangt naor mooie, warme zommerdage en lange zwoele aovende. Maor ’t is zoas met alles, elk veurdeel hef ok zien naodeel, want de zommer breg naost plezeer ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *