In Bed Met…. Hans Keuper

‘He-j kots nog ‘edretten’?

Een veelbewogen leven heeft de 76-jarige Hans Keuper achter de rug. Hij beleeft een roerige studententijd in Utrecht, geeft zeven jaar les in Kameroen, werkt als docent biologie in het westen en 28 jaar in het oosten van Nederland, is medeoprichter van Boh Foi Toch, de band die ruim dertig jaar furore maakt en jong en oud aanspreekt. Met een grijns zegt hij: “We zijn nog niet klaar met muziek maken, als het weer mag dan gaan we los!”

Hans Keuper woont samen met Rita op een idyllische plek, tussen veel groen. Eenden en kippen lopen vrij rond, zijn heel zinnig en eten stukjes brood uit de hand. Voor de fotoshoot staat Hans buiten met de ‘trekzak’ in zijn handen. Een warrige bos lang grijs haar omringt zijn vrijwel constant breed lachende gezicht. “Verwondering, ja, dat heb ik nog steeds. Kijken naar de hoenders bijvoorbeeld, wat zijn ze toch aan het doen? Vroeg in het voorjaar staat het bos vol anemoontjes. Elk jaar genieten we daar weer van!”

Zijn studententijd is roerig, jaren ’60, de provotijd, het ontgroenen van de eerstejaars hoort erbij. “We zijn uitgeknepen ja… Maar als tweedejaars deden we vrolijk mee met deze traditie! We hebben met een groepje Twentenaren, Sallanders en Achterhoekers ‘Ut Saksisch College’ in het leven geroepen. De Oost-Nederlanders ontdekten we door mensen toe te fluisteren: ‘he-j kots nog ‘edretten’… Geweldige tijd gehad, het ging natuurlijk om feesten en drinken, we dansten de Driekusman op de ‘teke’, de bar…”

Dialect

Om zijn studiekosten te betalen geeft Hans Keuper les in Rotterdam. “Ik wilde mijn ouders hier niet voor laten opdraaien.” Het dialect, met een Dinxperlose kwinkslag, leidt tot hilarische situaties. “Mijn leerlingen moesten een werkstuk maken over mossen. Iemand vroeg; ‘waar kun je die vinden’, waarop mijn antwoord luidde; ‘langs meerdere wegens’. Ze keken me aan… terwijl ik dacht dat ik Nederlands praatte…” Hij studeert af als bioloog en besluit om naar Kameroen te gaan om daar les te geven. “Ik vond dat ik me dienstbaar moest maken voor de wereld. We waren uiteraard allemaal links, socialisten. Che Guevara en Fidel Castro waren toen oké. Toen ik naar Afrika vertrok was ik nog gelovig. Toen ik zeven jaar later terugkwam was het geloof verdwenen.”

Dertig jaar geleden is Hans Keuper medeoprichter van Boh Foi Toch. De rake Achterhoekse teksten, folk-, rap- en rockmuziek slaan aan bij een breed publiek. Jong en oud, drie generaties, genieten van de muziek, waaronder ook polka’s en walsen, de vele concerten die zijn gegeven. “We kijken er naar uit om op tournee te gaan, als het weer mag dan gaan we los!”  

Hans ligt languit op de bank waarop hij soms een uiltje knapt. Hij vertelt bijzondere anekdotes uit zijn veelbewogen leven en pakt een Elpee. Hij legt de plaat op zijn pickup en laat de naald in de groef zakken. Melancholieke muziek van Dillard & Clark vult de kamer. Hans geniet, in herinneringen verzonken. “Vroeger had ik een Renault 4, voor de bootreis naar Kameroen was de wagen volgepakt. Er is ingebroken in de auto. Twee platen hebben ze meegenomen. Een Elpee van Crosby, Stills, Nash & Young en dit exemplaar van Dillard & Clark… Deze wilde ik even laten horen… mooi hè…”

Meer In Bed Met? Klik dan hier!

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *