Walter Raaf

In Bed Met… Jeroen Sanders

Achterhoeker Jeroen Sanders was jarenlang scheidsrechter in het betaald voetbal, maar eind augustus begon hij aan het derde schooljaar als rector van het Gerrit Komrij College in Winterswijk. Een bijzondere carrièreswitch? Sanders:  “Niet echt hoor, sport en onderwijs gingen wat mij betreft eigenlijk altijd hand in hand.”

Jeroen Sanders is een Achterhoeker pur sang. Hij werd geboren in Doetinchem en volgde daar het gymnasium aan het Rietveld Lyceum. Daarna vertrok hij voor een aantal jaren naar Tilburg om daar een docentenopleiding aan de sportacademie te volgen, maar na afloop van zijn studie kwam hij weer terug. “Ik kon aan de slag bij het Rietveld, eerst voor stage en daarna als sportdocent.” Sport was dus altijd een belangrijke factor in zijn leven. Eerst wel even als voetballer, maar die carrière gaf hij op zeventienjarige leeftijd op en koos toen bewust voor de rol van scheidsrechter. “Met fluiten was ik al begonnen tijdens mijn studie en op mijn twintigste kwam ik in het betaald voetbal terecht. Een jaar later maakte ik mijn debuut in de eerste divisie. Tien jaar ben ik actief geweest in het betaald voetbal en in 2011 besloot ik daarom te stoppen als docent. Het was niet meer te combineren.”

Manager breedtesport

In plaats daarvan ging Sanders aan de slag als manager breedtesport bij voetbalclub DZC’68 in Doetinchem. “Dat was een nieuwe functie voor twee dagen in de week. Ik kon mijn tijden flexibel indelen en dat ging goed samen met mijn bezigheden als scheidsrechter. Bij DZC’68 had ik als opdracht om de maatschappelijke kant van de vereniging te ontwikkelen. Dat paste wel bij mij. We hebben toen projecten opgezet met de zorg, vluchtelingen, werklozen en ouderen om ze meer aan het sporten te krijgen.” Sanders was daar vier jaar actief. “Tot ik vanuit de KNVB in Zeist het bericht kreeg dat het verhaal in het betaald voetbal ophield. Het aantal scheidsrechters dat doorstroomt naar het hoogste niveau is beperkt en ik hoorde daar niet bij. Je gaat dan terug naar de amateursport, maar het betekent ook dat je geen baan meer hebt. Ik moest dus op zoek naar ander werk.”

Conrector

Bij toeval was er net op dat moment een vacature voor conrector bij het Rietveld Lyceum. “Ze zochten iemand met onderwijs- en managementervaring. Dat had ik inmiddels en zo kwam ik daar weer terug. Het was een heel nieuwe rol, maar ik mocht veel zelf uitzoeken en kreeg de ruimte en het vertrouwen van de rector, Paddy Harbers. Ik raakte uiteindelijk betrokken bij de ontwikkeling van het Houtkamp College, daar ben ik kwartiermaker voor geweest, ook al wist ik dat er na afloop op geen van die twee scholen meer plaats was voor mijn functie.”

Nieuwe uitdaging

Opnieuw moest Sanders opzoek naar een nieuwe uitdaging. “En toen kwam deze mooie vacature in Winterswijk voorbij. Het Gerrit Komrij College hoort bij dezelfde stichting, Achterhoek VO, dus ik was al zijdelings bekend. In 2021 ben ik begonnen als rector. Het Gerrit Komrij College heeft iets heel bijzonders, omdat het hier de enige reguliere middelbare school is. De leraren en de leerlingen komen bijna allemaal uit Winterswijk en dat zorgt voor een enorme verbintenis met het dorp. We merken daardoor ook een enorme betrokkenheid van de gemeente, organisaties en het bedrijfsleven. Iedereen wil iets bijdragen. Dat wil ik in de toekomst  graag nog verder uitbreiden, want het is voor leerlingen het mooist om op die manier te leren hoe het gaat in de praktijk.”

Begeleiding

Naast zijn functie als rector is Sanders nog wel coach van twee scheidsrechters in het betaald voetbal. “Dat houdt in dat ik per seizoen twee wedstrijden bezoek. Die bespreken we na, we bekijken beelden en ik stel ze vragen over hun beslissingen. Het is echt begeleiding in hun ontwikkeling, eigenlijk precies wat een mentor doet met leerlingen en leidinggevenden doen met collega’s”, besluit Sanders door nogmaals een parallel te leggen tussen sport en onderwijs.

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Oldtimer
Erop uit
Online

Oost Gelre Oldtimer toertocht

Wij organiseren op 28 Juli 2024 de 1e Oostgelre Oldtimer Toertocht . Dit is een Toertocht voor auto’s en motorfietsen van voor 1940. Deelname is voor iedereen toegestaan mits het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *