Halflang haar, tenger, een intelligente blik. Drie boeken heeft de 29-jarige Jonah Falke op zijn naam staan. Hij schrijft columns, werkte onder andere voor de VPRO en Vrij Nederland. Heeft mooie reizen gemaakt voor boeiende reportages. Is geboren in Ulft, woont samen met zijn vriendin in Arnhem. Over de Achterhoek is hij duidelijk: “Ik heb een haat-liefde verhouding met de Achterhoek, blijf sowieso niet lang op één plek. In beweging blijven hoort bij me, dat doe ik al jaren. Na een paar dagen moet ik gewoon weer ergens anders heen.”
Jonah Falke stapt uit de auto van zijn vader en wandelt met zijn koffer naar hotel De Roode Leeuw in Terborg. De foto’s worden gemaakt in één van de nieuw ingerichte kamers. “Ik ga straks naar Arnhem waar ik samenwoon. Ben een paar dagen bij m’n ouders in Bontebrug geweest.” Hij schudt een kussen op en stapt in bed. Over zijn jeugd vertelt hij: “Vroeger wilde ik muzikant worden. En archeoloog, maar dat duurde één dag! Omdat ik een stuk marmer heb opgegraven, een deel van een drempel.” Hij is enig kind. Zegt nadenkend: “Heb wel een fijne jeugd gehad denk ik. De basisschool was niet leuk. Zo kinderachtig. Daarna Vmbo gedaan, handel en verkoop, daar leer je andere dingen. Zo weet ik bijvoorbeeld wat een ‘colli’ is.”
Op het Mbo doet hij de richting Art en Design. Dat is niet zijn ding, na één jaar houdt hij het voor gezien. Hij schildert al jaren. “Ik wilde graag naar de kunstacademie en ondanks dat ik niet aan de vereiste vooropleiding voldeed werd ik aangenomen. Met kunstgeschiedenis zou ik het moeilijk krijgen werd me gezegd, maar dat viel mee. Wat je interessant vindt, leer je makkelijk.” Bij het afstuderen hoort het schrijven van een scriptie. Jonah: “Daar had ik geen zin in. In plaats daarvan heb ik het manuscript voor een boek geschreven, Bontebrug.” Samen met Timon Massop richt hij een band op, Jonah is frontman. “Wat voor muziek we maakten? Nou, rockmuziek, Herman Brood-achtig.” Er volgen optredens door heel Nederland tot de band in 2014 stopt.
‘Een goede reden om het op een zuipen te zetten’
Falke maakt diverse reizen om reportages te maken. “Ik heb in Canada onderzoek gedaan naar mijn familie. Mijn opa schreef dat hij slecht behandeld is als kind, dat wilde ik uitzoeken. Na gesprekken met een broer van hem en andere familieleden doemde het beeld op dat mijn opa ‘niet zo gemakkelijk’ was”, legt Jonah Falke uit. In Rome leeft hij een poos in een klooster. “Dat was een geweldige ervaring.” Voor de VPRO stond een reis naar Suriname gepland voor het voorjaar van 2020. “Ik zou met bewoners praten over de verkiezingen en de toekomst van hun land. Maar door corona ging dat niet door.”
Corona brengt Jonah op een idee. “Ik wilde weten wat er gebeurde en ging de ziekenhuizen in. Tijdens de eerste lockdown was iedereen nog bang. De artsen die ik heb gesproken straalden rust uit. Heel bijzonder. Geen stress of angst. Heel relativerend.”
Door corona kan het Foefelfestival, dat Jonah met een paar vrienden twee keer per jaar organiseert, niet doorgaan. “Zo jammer. Jong en oud kwam steevast naar het Wapen van Ulft voor wodka met leverworst en leuke en goede optredens. Een anarchistische bende waar nooit iets mis gaat… Ik hoop dat het snel weer terugkomt. Een goede reden om het op een zuipen te zetten…”