In Bed Met… Linda Commandeur

Linda Commandeur, 48 jaar, opgegroeid in Lochem, woont in Groenlo. Goedlachs, spontaan, naturel, expressief. Gekleed in het groen, laarzen met hakken, het haar aan de ene kant heel kort, andere kant lang. Tekenend voor waar zij vol van is: uitersten, tegenstellingen. Ze glimlacht: “Ik houd van dorpen en steden, van rust en reuring, van avontuur en stabiliteit. Van alleen en onder de mensen zijn. Alles door elkaar, het één kan niet zonder het ander.”

De fotoshoot is bij Bed & Breakfast Meiberg 1 in Aalten, een sfeervolle plek, vrijwel geheel ingericht met tweedehands spulletjes, met drie slaapkamers. Linda Commandeur ligt op bed, de kussens lekker opgeschud. Ze durft zich open en kwetsbaar op te stellen, heeft talloze publicaties op haar naam staan waaronder de boeken ‘Modern naoberschap’ en ‘Zo simpel is het dus wél’. Als zelfstandig ondernemer pakt ze steeds weer andere dingen aan. “Ik maak het alledaagse zichtbaar, laat zien wat er is”, legt Linda uit. “Ik doe wat nodig is en daar past steeds een andere vorm bij.”

Tot voor kort werkt ze als dagvoorzitter, als sparringpartner en begeleidt ze veranderingstrajecten. “Vorig jaar zomer merkte ik dat ik daar zo druk mee was, dat ik geen ruimte meer had om nieuwe dingen te ontwikkelen. Ik heb meer tijd voor mezelf gecreëerd, dan komen weer mooie nieuwe projecten. Daarnaast werk ik nog steeds voor stichting Pak An, waar ik help om andermans dromen werkelijkheid te laten worden.”

‘Ik sta voor Vrijheid van meningsverandering!’

Ze wandelt door de Achterhoek en overnacht op inspirerende plekken. “Veel mensen heb ik ontmoet, prachtige plekjes ontdekt. Ben bezig om een boek te schrijven over mijn ervaringen met veel foto’s en mijn manier van denken. Rond maart hoop ik dat het in de winkels ligt”, vertelt Linda enthousiast. Ze vervolgt: “In het buitengebied van Aalten ontmoette ik drie oudere dames. Ze wensten me ‘veel plezier samen’, toen zagen ze dat ik alleen was. ‘Heb je wel pepperspray bij je’, vroeg één van de drie. Een begrijpelijke vraag maar zo denk ik niet, ik leef vanuit vertrouwen, bewust naïef, sta open voor wat er op mijn pad komt, beleef en zie mooie dingen. Er gaat meer goed dan fout.”

Als kind voelt Linda Commandeur dat ze ‘anders’ is, ze leert snel om zich aan te passen, niet op te vallen. Ze wil politieagent of lijkschouwer worden. Lachend zegt ze: “Iedereen vindt dat eng dus ik dacht, dan doe ik dat wel!” Ze schrijft veel, houdt dagboeken bij. Ook volgt ze de opleiding voor journalistiek en beseft dat ze geen journalist wil worden. Ze zwemt een tijdlang op hoog niveau, werkt lange tijd louter met mannen en later alleen met vrouwen. Haar leven wordt gekenmerkt door tegenstellingen, uitersten. Ze legt uit: “Ben al jaren gelukkig met Francesco, dat is stabiel. En ik heb alle ruimte om te doen wat ik wil doen, met de bijbehorende spanning, dat is de ideale afwisseling.”

In haar werk komt als rode draad verwondering terug. Linda: “Geen discussie en debat, maar dialoog, niet overtuigen maar nieuwsgierig zijn. Dingen uitproberen, kansen grijpen. Ik ben voor de Vrijheid van meningsverandering.” Komend jaar mag ze een grote tentoonstelling samenstellen in vijf zalen van het Stadsmuseum in Doetinchem. “Wat een eer! Eigen werk en werk van kunstenaars waar ik door word geïnspireerd. Super spannend, want het is iets totaal nieuws. Maar ik grijp deze kans!”

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *