René Doppen en Daniël Schmitz

In Bed Met… Maik te Brummelstroete

In Bed met… is een rubriek waarin inspirerende ondernemers uit de Achterhoek op informele wijze onder de aandacht worden gebracht. Deze keer praten we uitgebreid met Maik te Brummelstroete, melkveehouder uit de Winterswijkse buurtschap Henxel.

De afgelopen maand stond in het teken van het boerenprotest. Agrariërs uit alle delen van het land kwamen in actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet en de provincies. Ook vanuit de Achterhoek reden veel trekkers richting Den Haag, Bilthoven en Arnhem. Maik te Brummelstroete was één van hen. “Ik ben niet iemand die snel op de barricaden klimt, maar nu kon het niet anders. De maat is echt vol. Ons voortbestaan staat op het spel.”

Het is de dag na het protest in Bilthoven en Den Haag. Maik heeft de afgelopen twee dagen amper geslapen. Hij neemt het graag voor lief. “Ik slaap de laatste tijd toch al slechter. Bewust en onbewust heeft de hele situatie een enorme impact. Ik maak me grote zorgen over de toekomst van ons bedrijf en de agrarische sector in zijn geheel. Waar gaat dit naartoe, vraag ik me steeds vaker af.”

“Vechten voor ons voortbestaan”

Maik te Brummelstroete (37) runt met zijn ouders Wim en Jolanda in maatschap een melkveebedrijf met honderd melkkoeien, bijbehorend jongvee (tachtig stuks) en zestig hectare gras- en maisland. Er wordt jaarlijks 1,1 miljoen liter melk geproduceerd. De boerderij bestaat al sinds 1890, Maik is al de vijfde generatie. De Achterhoekse melkveehouder werkte lange tijd met passie en plezier, maar de lol is er de laatste jaren wel een beetje vanaf, zo zegt hij zelf. “We krijgen iedere keer nieuwe regels opgelegd. Het is nooit genoeg. Het lijkt wel of men ons weg wil hebben. Het vertrouwen in de overheid is daardoor helemaal verdwenen.” De maatschap te Brummelstroete investeerde vijf jaar geleden fors in een nieuwe emissiearme stal volgens de nieuwste milieunormen. “Zo’n investering moet je in twintig tot dertig jaar terugverdienen. Maar gaat dat nog gebeuren gezien de stikstofproblematiek? We zitten in de buurt van een Natura 2000 gebied. Het kan zomaar dat we niet verder mogen. Dat valt niet te verteren. We willen door!” 

Goed gevoel

Alles bij elkaar kijkt Maik met een goed gevoel terug op de afgelopen maand. “Duizenden boeren zijn in actie gekomen. De saamhorigheid is groot en het is gelukt dat provincies de plannen even hebben geparkeerd. Al zegt dat nog niet veel. De bal ligt nu bij het kabinet. Natuurlijk snappen we dat we een bijdrage moeten leveren, maar niet in deze mate en zeker niet als andere sectoren buiten schot blijven.” Hij is vooral blij met de bijval uit het hele land. “Ons protest heeft de mensen wel wakker geschud, zo lijkt het. We krijgen veel sympathie. Het besef is er dat we als boeren een cruciale rol spelen in de voedselproductie. Als wij verdwijnen moet alles uit het buitenland komen, dat kan toch nooit de bedoeling zijn.” Met de agressieve sfeer in Groningen was hij, en veel andere boeren, minder gelukkig. “Ik snap dat ze daar nog bozer zijn gezien de problemen met het gas. Maar geweld lost niets op, het kan zelfs een averechts effect hebben.”

Meer In Bed Met? Klik dan hier!

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *