In Bed Met… Marco van Lochem

Het draait niet alleen om geld, vooral ook om de acties

Op vrijdag 17 december om 12.00 uur start de zesde editie van de AFM Hulp Week,. die door de lokale omroep Aladna FM jaarlijks wordt georganiseerd voor de bewoners van de gemeente Aalten. Dit jaar staat ‘naoberschap’ als thema van de week centraal. Initiatiefnemer Marco van Lochem legt uit waarom.

Marco van Lochem wilde al lang iets voor een goed doel doen. “In 2015 liep Serious Request minder goed dan de jaren daarvoor en toen dacht ik: Dit is het moment om met AFM iets op te zetten. We hebben toen de Hulp Week opgestart. We hielden onze gewone programmering aan. Want waar je goed in bent dat moet je blijven doen. Maar daarnaast deden we in de programma’s allerlei acties. Om mensen en bedrijven uit de regio zover te krijgen dat ze onze actie steunden.”

In 2016 en 2017 werd gekozen voor het steunen van het Nationaalfonds Kinderhulp. En zamelde AFM tijdens de ‘Kinder Hulp Week’ geld en goederen voor hen in. “Het eerste jaar was al een succes, maar het jaar daarna was het succes nog veel groter. Dat was natuurlijk mooi, maar Kinderhulp is wel een landelijk doel en wij wilden eigenlijk liever een regionaal doel steunen. Daarover hebben we toen gebrainstormd met de directeur van GUV.”

Het GUV Goede doelen fonds werd opgericht en de naam van de week gewijzigd in AFM Hulp Week. Verder bleef de opzet hetzelfde. Elke avond live muziek, een veiling, de radiobingo. “Het fonds zorgt ervoor dat het ingezamelde geld terecht komt op de plaatsen. In de gemeente waar ze het goed kunnen gebruiken. Bij ouderen, zieken of mensen met een verstandelijke beperking.”

Naoberschap

Vorig jaar, het jubileumjaar, was door corona een slecht jaar. Ze richtten zich toen op mensen en bedrijven die vanwege corona in de problemen waren gekomen en boden waar mogelijk hulp. “Dit jaar kozen we voor naoberschap, omdat dat hier hoog in het vaandel staat. We willen deze keer mensen in het zonnetje zetten. Die veel voor anderen doen. maar daarbij niet zelf op de voorgrond hoeven staan. We kiezen ook een ‘Naober Van Ut Joar’.”

De verhalen die de Hulp Week oplevert zijn zo mooi, die zetten je echt met je beide poten op de grond

Marco kijkt ook uit naar de activiteiten die tijdens de Hulp week plaatsvinden. “We bezoeken ook dit jaar een verzorgingstehuis. Met plantjes voor de bewoners en we nemen zanger Denys mee voor een optreden. We geven elke dag een eindejaarslot weg, die luisteraars via een speurtocht moeten zoeken. En met het Meedoenpact geven we mensen die in armoede leven. Bijvoorbeeld samen met de supermarkten in de gemeente Aalten vlak voor de kerst een boodschappenpakket. Dat is heel dankbaar, mensen zijn met alle hulp blij. De verhalen die de Hulp Week oplevert zijn al zo mooi, die zetten je echt met je beide poten op de grond en daar doen we het voor.”

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *