Thijs Wieggers

In Bed Met… Melkveehouder Thijs Wieggers

Thijs Wieggers werd geboren op een boerderij in Mariënvelde. Hij groeide op tussen de melkkoeien en bijna als vanzelf stapte hij in de voetsporen van zijn vader. Tegenwoordig heeft hij naast melkvee ook vleesvee en in de winter een aantal jonge paarden in de opfok. “Ik verkoop behalve melk ook vlees. En boerenijs, want we zitten hier aan een veelgebruikte fietsroute”, lacht Wieggers.

Thijs Wieggers meldde zich voor de boerenprotesten aan bij Farmers Defence Force en staat daar helemaal achter. “Ik ben wel voor een harder tegengeluid, want we hebben al dertig jaar lang over ons heen laten lopen. Als je bekijkt wat we aan regelgeving op ons bord hebben gekregen, dan is dat niet mis. We zijn tegenwoordig niet meer alleen bezig met het fokken van koeien en het produceren van melk. Ook met hoe we met al die regels om moeten gaan.”

Het is momenteel heel onzeker in de landbouwsector. “En het gaat heus niet alleen maar om stikstof. Het gaat ook om de kaderrichtlijn water, waarmee de waterkwaliteit moet worden verbeterd. Daar hebben wij straks nog meer last van dan van het hele stikstofverhaal, want de hele agrarische sector krijgt ermee te maken. Het is nog niet helemaal duidelijk wat er allemaal in zit, maar als je de hoofdlijnen hoort, word je niet bepaald vrolijk.”

Stikstof

Wieggers is ervan overtuigd dat voor wat betreft de stikstof de schuld onterecht alleen bij de boeren wordt neergelegd. “Als het nou allemaal maar duidelijk werd gemaakt met metingen waaruit blijkt dat boeren inderdaad verantwoordelijk zijn voor de problemen, dan wil elke boer er wel wat aan doen. Maar het is allemaal op basis van rekenmodellen. Schiphol telt daarbij maar tot 900 meter en daarboven niet. Daarboven hebben ze ook uitstoot en een keer daalt dat neer. En in de scheepvaart geldt hetzelfde. Nederland is één van de landen die chemicaliën door de stookolie mengt, waardoor het goedkoop is voor schepen om hier te tanken. En wij moeten als boeren en burgers daarvoor boeten.”

Exporteren

Nederland heeft voldoende productie van melk en vlees en kan daardoor exporteren. “We zijn op calorieniveau niet meer zelfvoorzienend in Nederland. Door het klimaat en de bodem is het lang niet overal in Nederland mogelijk om groentes te telen, dus kunnen we ons beter richten op wat wel mogelijk is. Vlees en melk kunnen we exporteren en groentes en fruit halen we dan uit landen waar dat wel gemakkelijk wordt geproduceerd.”

Wieggers vindt het jammer dat de pers soms probeert om boeren op een negatieve manier in een hoek te drukken. “Het gaat om onze toekomst! Wij zijn burgers die voor onszelf opkomen. Dat is alles wat we willen: boer zijn, genieten van melk produceren en werken in de natuur.”

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Opgelucht
Bedrijfspresentaties
Financiën

Opgelucht…

Elke dag verlaten cliënten opgelucht ons kantoor nadat ze hun testament hebben geregeld. Een testament lijkt iets definitiefs, maar het is eigenlijk een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen

Midzomer Mondriaan Festival 2024
Erop uit
Online

Midzomer Mondriaan Festival 2024

Muzikaal spektakel in het Winterswijkse centrum In 2024 verrast Winterswijk haar inwoners en bezoekers opnieuw met een cultureel en muzikaal festival. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni zal het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *