Al van jongs af aan was Nico Wissing uit Megchelen bezig met groen. Hij had passie voor alles wat groeide en bloeide. Vaak was hij bij zijn vader in de moestuin bezig met zijn eigen tuintje of bij zijn buren op de boomkwekerij. Wissing: “De liefde voor het groen heeft er voor gezorgd dat het vak waarin ik bezig ben, het mooiste vak van de wereld is.”
Wissing groeide in de loop der jaren uit tot één van de meest innovatieve landschapsvormgevers van Nederland. “De laatste 25 jaar ben ik vooral bezig met de overgang van de artificiële tuin of landschapsinrichting naar verbinding met de natuur. Weg van decoratie, op naar toegevoegde waarde. De leefomgeving staat namelijk onder druk en om te voorkomen dat tuinen en parken heel steriel aangelegd worden, kies ik ervoor om de lokale natuur door te laten lopen in onze leefomgeving. Een stukje herontdekking van de lokale natuur en het herstellen van structuur en landschapselementen die verdwenen zijn.”
Daarmee loopt Wissing binnen de beroepsgroep voor de troepen uit. “Ik noem mezelf eigenlijk ethisch vormgever. De aanpak moet meerwaarde geven als het gaat om biodiversiteit, klimaatbestendigheid en de manier waarop de mens in balans is met de natuur. De functionaliteit is bij de aanleg van een tuin of een landschap niet het hoogste goed, maar het gaat om de aansluiting van de mens op het ecosysteem.”
NL Greenlabel
Samen met televisiepresentator Lodewijk Hoekstra richtte Wissing vijftien jaar geleden NL Greenlabel op. “Greenlabel wil zorgdragen voor een meetbaar duurzame leefomgeving. We scannen gebieden aan de hand van data op biodiversiteit, klimaatbestendigheid, gezondheid en materiaaltoepassing. Na de analyse maken we rapporten voor architecten, gebiedsontwikkelaars, gemeentes, bedrijven en particulieren die aansluiten op de problematiek van deze tijd. De tuin moet bovendien aansluiten op de lokale natuur, biodiversiteit versterken en veerkrachtiger maken. Maar ook het sociale element is van belang, dus een moestuin, een pluktuin, een boom waarin kan worden geklommen. Het gaat om een tuin die op al die gebieden betekenisvol is.”
Het liefst gaat Wissing al aan de slag voordat de architect wordt gevraagd. “Het gaat mij om de biofilie van het terrein, het gebruik van de ecosystemen, dus de seizoenen, regenbuien, zon, bodem, hoogteligging, zichtlijnen. Als de natuur een hoofdrol gaat spelen, wordt het pand soms op een andere manier vormgegeven, zodat mens en leefomgeving dichterbij elkaar komen.”
Rivierduin
Wissing kiest graag voor natuurlijke elementen. Een voorbeeld daarvan is het terugbrengen van een rivierduin in een woonwijk in Silvolde. Mensen hebben dus geen tuin, maar wonen in een mandelig gebied en zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van een eigen stukje duin. “Zelfs minister De Jonge en de Rijksbouwmeester Francesco Veenstra vonden het één van de beste gebiedsontwikkelingen van ons land.”
Ontwerpen is dus wel zijn passie, maar op zaterdag gaat Wissing graag in zijn eigen gevarieerde tuin aan de slag. Daarin heeft hij onder andere een paar duizend vierkante meter bloementuin. Hij heeft wel hulp bij het onderhoud, maar geniet er ook van om zelf aan de slag te gaan. “Op zaterdagmiddag ben ik helemaal zwart van de modder en loop ik bezweet door de tuin. Daar ga ik helemaal in op. De tuin is natuurlijk ook mijn visitekaartje en opengesteld voor publiek. Ze komen van heinde en verre om te kijken naar de combinatie van het aangelegde landschap en de natuur.”
___________________________________________________________________
In bed met
In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/