Otwin van Dijk was jarenlang lokaal en landelijk actief in de politiek en ook bezig met zorgkwesties. In 2016 werd hij burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek en daar lag jarenlang zijn hart. Sinds 1 maart houdt hij zich echter als voorzitter van de raad van bestuur van het Slingeland Ziekenhuis bezig met het andere onderwerp dat hem na aan het hart ligt: de zorg.
Van Dijk studeerde Nederlands recht met een specialisatie in staats- en bestuursrecht. Hij had functies bij verschillende gemeentes en in 2012 werd hij voor de PvdA gekozen als lid van de Tweede kamer. Een mooie loopbaan, maar eenvoudig was het niet altijd. Van Dijk is namelijk rolstoelgebonden, doordat hij op achttienjarige leeftijd tijdens een vakantie in een bergmeertje met zijn hoofd de bodem raakte en daarbij een dwarslaesie opliep.
Daarna stond hem een lang traject in de zorg te wachten. “Onze gezondheidszorg is echt state of the art, maar soms wel ingericht vanuit bepaalde protocollen. Je blijft altijd de architect van je eigen leven, maar dat vereist soms een andere interactie tussen patiënt en arts. Tijdens mijn revalidatie heb ik artsen daarover aan het denken gezet. Het is in de zorg belangrijk om gebruik te maken van ervaringsdeskundigheid en de kracht van de mensen zelf.”
Mouwen opstropen
Na zijn revalidatie bleek het lastiger om gebruik te maken van bijvoorbeeld het openbaar vervoer. “Toen ik studeerde kreeg ik een gratis OV-jaarkaart, maar daar heb je als rolstoeler niks aan. Toen ik vroeg of ik die kaart mocht inruilen tegen een andere manier om bij de universiteit te komen, werd dat afgewezen. Reden: Mensen zoals ik kregen later een uitkering, dus waarom zou ik gaan studeren?”
Die woorden wekten de woede van Van Dijk. “Ik heb brieven geschreven naar de Tweede kamer en er werden kamervragen gesteld. De regels zijn toen aangepast. Het werd als volgt geformuleerd: Scholing brengt altijd een arbeidsgeschiktheidsbevorderend effect met zich mee en dien ten gevolgen dienen voorzieningen voor gehandicapte studenten vergoed te worden. En dat is zo waar! Ik leerde daarvan dat je altijd je mouwen op moet stropen en dat doe ik letterlijk en figuurlijk nog altijd.”
Inclusiviteit
Van Dijk is een groot voorstander van inclusiviteit. “In Nederland neigen we mensen die op wat voor manier dan ook anders zijn gemakkelijk aan de kant te duwen en dat is eigenlijk raar, want onze samenleving is juist zo mooi, omdat die zo divers is. Iedereen telt mee en daar heb ik me in de gemeente ook altijd hard voor gemaakt.”
Maar nu doet hij dus voor het eerst iets helemaal buiten de politiek. “Ik heb altijd gezegd: Als ik later groot ben dan zou ik graag ziekenhuisbestuurder worden. En toen kwam deze vacature voorbij en die kans kon ik niet laten liggen. Toen ik de baan kreeg vonden veel mensen in de gemeente het jammer dat ik wegging, maar de reacties tijdens de momenten dat ik afscheid nam waren hartverwarmend. Ze gunden me de overstap echt.”
___________________________________________________________________
In bed met
In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/