In Bed Met… Pascal Kamperman

‘Bekend worden nooit een doel geweest’

Zijn voorliefde voor voetbal zorgde ervoor dat de loopbaan van Pascal Kamperman begin deze eeuw snel en vlot op gang kwam. Na Radio en TV Gelderland kwam de verslaggever via ‘Langs de Lijn’, FOX-sport en nog wat tussenstappen, terecht bij zijn huidige werkgever, sportzender ESPN. TV-bekendheid vergaarde hij vooral toen hij zich tijdens het EK Voetbal in Polen en Oekraïne – 2012 – in beeld dagelijks moeiteloos staande hield tussen de heren Genee, Van der Gijp en Derksen

“Ik ben alweer een tijdje vrijgezel”, antwoordt de sport-presentator uit Doetinchem openhartig op de openingsvraag. Maar het vrijgezellenbestaan is voor hem niet bepaald een bewuste keus. “Mijn laatste relatie liep, om het zacht uit te drukken, een beetje ongelukkig af. Daar ben ik wel even mee bezig geweest, om dat te verwerken. Dit keer zag ik het echt zitten. Maar dat pakte onverwacht anders uit. Gelukkig gaat het nu weer goed met me. En bovendien niet wanhopig op zoek.”

De kop is eraf. Het interview met deze bekende Achterhoeker loopt vanaf de eerste vraag gesmeerd. Zo kent uw verslaggever Kamperman ook. Als leergierige stagiarie liep Pascal Kamperman zo’n twintig jaar geleden spontaan binnen bij de toenmalige Achterhoek-redactie van Radio Gelderland in Doetinchem. Wat direct opviel was zijn grote journalistieke talent, in combinatie met zijn uiterst vriendelijke en bescheiden verschijning. Nu, zoveel jaar later, blijkt daar niets aan veranderd.

TV-bekendheid

“Een insteek om via de beeldbuis bekendheid te vergaren, is er nooit geweest. Ik rolde erin. Het gebeurde gewoon. Een rol achter of voor de schermen: allemaal even leuk. Eigenlijk vind ik radio-verslaggeving nog steeds het allerleukste om te doen.”
Alweer jaren geleden verruilde Pascal Kamperman zijn woonplaats Doetinchem voor Amsterdam. “Mij kun je overal neerzetten. Voel me overal snel thuis.”
Is het om carrière te maken noodzakelijk om de Achterhoek in te ruilen voor de Randstad?
“Nou…” (aarzelt) “Noodzaak is het niet. Maar handig is het wel. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de dagelijkse files die ik nu vermijd.”
“Wat mijn ambities nog zijn…?” Je ziet de 50-jarige Achterhoeker denken. Wat ik nu doe bij ESPN vind ik echt superleuk. Gewoon. Lekker langs het veld staan. Spelers en trainers interviewen. Op vrijdagavond in de studio, samen met Hans Kraay jr. Dus eigenlijk voel ik me helemaal prima in dit vak. Ik heb niet echt stipje aan de horizon, van ik wil nog persé dit of zonodig dat. Tuurlijk, je wilt natuurlijk altijd bij de grootste toernooien zijn. Maar goed. Dat is natuurlijk ook weer allemaal afhankelijk van de beeldrechten die m’n werkgever wel of niet in bezit krijgt. Dus in die zin ben ik wel afhankelijk.”

Van Gaal

Als voetbalverslaggever voor de internationale betaalzender ESPN, verheugt de geboren Doetinchemmer zich op de hernieuwde journalistieke samenwerking met bondscoach Louis van Gaal. “Louis is Louis. Een man met een geheel eigen, vaak afwijkende mening. Daarom een leuke trainer om te interviewen. Een vraaggesprek met Van Gaal kan altijd alle kanten op, is nooit voorspelbaar en daardoor vaak verrassend. Echt een boeiende man. En in elk geval nooit saai.”

Tot slot komt de presentator nog even terug op zijn ambitie.
“Je vroeg me net naar mijn ambities. Eigenlijk is mijn grootste ambitie om te blijven werken aan m’n vakbekwaamheid. Ik wil blijven schaven aan m’n eigen vakmanschap.”
Wat kan er beter dan, Pascal? “Soms mag het wel wat steviger. Ik ben van mezelf een blij, optimistisch mens. Ik zie graag en vaak de zonnige kant van de zaak. Maar in de journalistiek is dat niet persé een voordeel. Soms zou ik wat meer de botte bijl mogen hanteren. Hoewel. Soms verwarren mensen de botte bijl met kritisch zijn. Ik mag nog wel wat kritischer worden. Maar dan graag op een nette manier.”

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *