In Bed Met… Tante Rikie

Van schoonmaakster tot de bekendste festivaldirectrice van Nederland. Tante Rikie heeft een heldenstatus in de Achterhoek. Toch zijn sterallures en arrogantie Rikie Nijman uit Hummelo vreemd. Ze is ondanks het succes altijd zichzelf gebleven, ze staat met beide benen op de grond, het past bij haar karakter en bij deze streek. Vrolijk, positief, lief, uitbundig, eenvoudig, gezellig, een beetje maf, grappig, gastvrij, Achterhoeks en sympathiek. Het is Tante Rikie ten voeten uit.

De Zwarte Cross en Tante Rikie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een feest volledig uit haar unieke brein ontsproten. De festivaldirectrice pakt het helemaal op eigen wijze aan. “Ik heb een gruwelijke hekkel an hokjes. Doar zit bi-j mien thuus de kuukens in. Ik boek gewoon wat ik mooi vind: muziek, theater, ik bun dol op crossen, stunts en spektakel en ik vind het prachtig als de kinderen ook een mooie dag kunt hebben. De Zwarte Cross is het leven zoals ik het zie!”.”

Hoe zou je laatste Zwarte Cross als festivaldirectrice worden? Dat kan door de coronacrisis helaas niet doorgaan. Met welk gevoel gaat dat gepaard?
“Met heel veel gevoelens. Uiteraard zal ik het leven als festivaldirectrice missen, maar ergens ben ik ook wel opgelucht. Ik zal het op sommige momenten ook nog best wel te kwaad krijgen. Het was zo leuk om te doen! Maar goed, in 2021 zal ik er ook gewoon bij zijn, maar dan niet meer in de functie van festivaldirectrice. Dan zit ik lekker rustig achter de schermen met een drankje. Eigenlijk gaat er heel veel veranderen, maar eigenlijk ook weer niet zoveel.”

Is er een leven na de Zwarte Cross? Kortom, wat zijn de plannen?
“Jazeker. Wat een overdreven vraag zeg, het is maar een festival! Ik heb verder geen plannen, ik ben 70 en heb verder geen enkele verplichtingen meer. Ik zie het wel.”

Welke impact heeft het festival gehad?
“De Zwarte Cross heeft mij wereldberoemd in eigen land gemaakt. Ik ben de antiheld die popster is geworden. Ik lach alle influencers die hele dagen geforceerd hun best doen om zichzelf in de kijker te instagrammen in hun befilterde profielfoto uit, haha! Mijn afscheid maakt mij hopelijk zo snel mogelijk weer zo anoniem en onbekend als 24 jaar geleden. Ik heb genoten van de spotlights, maar vind het nu wel welletjes.” 

Wie zou een goede opvolger zijn?
“Hmmm, goede vraag. Kiki Classen? Mike Starink? Ellen van Langen? Weet ik het. Bij De Feestfabriek hebben ze ervoor gekozen om niet op zoek te gaan naar een opvolger. Volgens hen ben ik onvervangbaar. Dat vind ik een prachtig compliment, maar het is natuurlijk niet waar. ‘Het hele kerkhof ligt vol met onvervangbare mensen’, sprak mijn grootmoeder zaliger altijd. De Feestfabriek gaat na de komende Zwarte Cross werken naar Noord Koreaans leiderschapsmodel. Eeuwigdurend en mijn beeltenis zal veelvuldig vertoond blijven.” 

Had je ooit gedacht dat de Zwarte Cross zo groot zou worden?
“Dat getutoyeer begint mij wel op mijn zenuwen te werken, maar goed. Stagiairs moeten het vak ook nog leren natuurlijk, haha. Maar om antwoord te geven op jouw vraag: ja, natuurlijk had ik dat ooit gedacht. Vanaf dag 1 geloofde ik heilig in de Zwarte Cross, de medewerkers en de bezoekers.”

Wat heeft de afgelopen jaren de meeste indruk gemaakt?
“In de afgelopen 24 jaar heeft de Zwarte Cross vooral hoogtepunten gekend, maar ook een aantal dieptepunten. Het is zoals het leven zelf. Maar het algemene gevoel is heel positief. We hebben iets unieks neergezet. Ik zie de toekomst dan ook zeer rooskleurig in! Ik kijk er ook naar uit om de Zwarte Cross eens als bezoeker te mogen bezoeken. Ben heel erg benieuwd hoe ik dat zal ervaren. Amen!”

Meer In Bed Met? Klik dan hier!

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *