Thomas Spekschoor

In Bed Met… Thomas Spekschoor

Thomas Spekschoor (39) is een Achterhoeker die regelmatig op TV te zien en te horen is, want hij maakt als redacteur en verslaggever deel uit van de binnenlandredactie van de NOS. Tegenwoordig woont hij met het oog op zijn werk in Utrecht, maar hij heeft nog altijd warme gevoelens voor de Achterhoek en komt nog regelmatig hier.

Thomas Spekschoor werd geboren in Lichtenvoorde en groeide daar ook op. Op zijn negentiende verhuisde hij voor zijn studie geschiedenis naar Groningen, maar de weekenden bracht hij bijna altijd door bij zijn ouders.

Wij wilden Naoberland, want dan waren we de eerste in Nederland met een dialectnaam

Mooie herinneringen uit die tijd heeft hij aan Discotheek Pam Pam in Groenlo en ook aan de actie die hij samen met een aantal mensen uit Lichtenvoorde opzette toen Groenlo en Lichtenvoorde één gemeente zouden worden en ze de voorgestelde zes nieuwe gemeentenamen te veel richting Groenlo vonden gaan. “De actie heette Wees Waakzaam en we riepen mensen op om blanco te stemmen. Geen idee hoeveel mensen mee hebben gedaan, maar de naam werd uiteindelijk Oost-Gelre en die stond niet in die lijst. Wij wilden eigenlijk heel graag Naoberland, want dan waren we de eerste gemeente in Nederland geweest met een dialectnaam, maar dat is er helaas niet doorgekomen”, lacht Thomas.

Rouen

Na zijn studie in Groningen ging hij voor een uitwisselingsjaar naar het Franse Rouen. “Dat was een leuk jaar. Ik kreeg contact met allerlei internationale studenten, Fransen, maar ook Ieren en Britten. Doordat ik behoorlijk Frans sprak, kon ik vervolgens stagelopen bij de NOS in Brussel en daar ben ik toen een paar jaar gebleven.”

Na tussenstappen, als een paar maanden radioverslaggever bij Omroep Gelderland. Enkele jaren op de buitenlandredactie en bij NOS op drie, kon hij ruim vijf jaar geleden als reporter weer voor de NOS in Brussel aan de slag. “Vijf jaar is wel zo’n beetje het maximum voor correspondenten op het bureau. Europa in Brussel en sinds kort ben ik werkzaam bij de binnenlandredactie bij de NOS. Ik ben verslaggever én redacteur. Ik doe over mijn eigen onderwerpen verslag, maar ik zoek ook zelf de informatie bij elkaar. Dat lijkt logisch, maar bij de NOS zijn dat meestal twee verschillende mensen. Een redacteur verzamelt informatie en geeft dat dan als pakketje aan de verslaggever, die daar vervolgens TV van maakt. Ik combineer dat en dat vind ik het leukst. Afgelopen maanden ben ik heel veel met de evacuaties in Afghanistan bezig geweest en daar zit ik dan goed in.”

‘Met mijn moeder spreek ik nog altijd dialect’

Op dit moment komt hij met het oog op corona niet zo heel vaak in de Achterhoek. Dat voelt wel als een gemis. “Ik houd van de Achterhoek en mis het zeker, ook de jongens van mijn vriendengroep daar. Met mijn moeder spreek ik nog altijd in dialect, al is zij wel de enige. Ik zou er best weer willen wonen, maar qua werk is dat op dit moment totaal onpraktisch.”

Thomas Spekschoor

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *