Tinus Hoekstra

In Bed Met… Tinus Hoekstra

Volkszanger Tinus Hoekstra uit Doetinchem is net terug uit Tormelinos in Spanje, waar hij een week optredens heeft verzorgd. Volgende week stapt hij opnieuw in het vliegtuig om daar nog eens Nederlandse toeristen te trakteren op zijn meest bekende nummers. Tinus: “Ik ben lekker bezig en ik wil gewoon door gaan met muziek maken.”

Op de vraag hoe hij ertoe gekomen is om te gaan zingen, moet Tinus Hoekstra lachen. “Dronken”, zegt hij dan eerlijk. “Ik wist eigenlijk helemaal niet dat ik kon zingen, maar we zaten regelmatig met vrienden in een café en als we dan wat op hadden, dan pakte ik de microfoon om voor de grap wat te zingen. Mijn oom en tante waren daar vaak bij en zij gingen veel om met Dick Kemper. Op een keer zat Dick ook in het café en hij zij tegen mij: Kom eens een keer bij mij in de studio. Bij hem heb ik toen een bestaand liedje gezongen, dat hij opnam op een md’tje.”

Tinus gaf de opname aan Jurry Wink, destijds eigenaar van café ZusenZo. “Hij zette het liedje in de computer, zodat het overal in Nederland werd gedraaid. Ik vond het leuk en vervolgens heb ik bij Dick nog twee bestaande liedjes opgenomen. Maar toen kwam de vraag wanneer ik met een eigen liedje kwam. Zo kwam ik in contact met tekstschrijver en producent Frank Verkooyen en ontstond mijn eerste singel: Blijf bij me vannacht.”

Stoppen?

Het was best een succes en het leverde hem zelfs optredens in het Heineken Café op Gran Canaria op, maar Tinus had het er best moeilijk mee. “Als er ergens een leuk feestje was, dan moest je zingen. En was er niks te doen, dat had je niks. Op een gegeven moment was ik er helemaal niet meer mee bezig. Ik heb nog een tweede nummer opgenomen, maar ik dacht er ook over om ermee te stoppen.” Dat deed hij echter niet en in 2013 kwam het nummer ‘Waarom’ uit. “Toen ging het opeens lopen en kwamen er boekingen, tot zelfs in Turkije. Sindsdien doe ik behoorlijk veel optredens, bijvoorbeeld tijdens het piratenfestijn, vorige week stond ik op de kermis in Didam en volgende week op het Hemels feestje op de Bleek. En straks dus weer drie dagen naar Tormelinos. Het is lekker druk, dus ik mag niet klagen.”

Dikke Tinus

Sinds kort heeft Tinus in de Grutstraat ook zijn eigen kroeg, Dikke Tinus. “Een eigen kroeg was al heel lang een wens, maar ik wilde dat niet alleen doen. Ik wilde dat doen samen met iemand die daar ervaring mee had en die alles kon regelen. Toevallig kwam horeca-exploitant Pascal van der Beek en die vroeg of we samen in de voormalige Pianobar iets konden beginnen. Dat zijn we gaan doen en het loopt goed. De zaak zit vaak vol. Ik zing zelf soms een paar liedjes, maar ik zorg ook dat er elk weekend een artiest staat. We hadden al optredens van Robbert Pater, Theo van Cleeff, Kobus Engels, Justin de Wildt, Marvin de Geest. Jongens uit hetzelfde circuit als ik.”

Tinus is blij dat hij zijn zangcarrière toch heeft voortgezet. Hij zit tegenwoordig onder het label van Jannes en binnenkort komt zijn nieuwe nummer uit, ‘Dingen die niet deugen’. De singel is net klaar en op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de clip. Benieuwd? Het nummer is binnenkort vast en zeker regelmatig bij Dikke Tinus te horen.

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *