Walter Raaf

In bed met… Walt Raaf

Straatartiest Walt Raaf is van boerenafkomst. Hij werd geboren op een boerderij in Meddo. “Het was de bedoeling dat ik als oudste zoon de boerderij zou overnemen, maar dat is er nooit van gekomen. Mijn jongere broer is boer geworden, want ik had meer affiniteit met het theater”, legt hij uit.

De creatief ingestelde Walt Raaf volgde een opleiding aan de kunstacademie in Enschede. Vijfentwintig jaar geleden zag hij tijdens Lowlands een groep steltlopers optreden en was hij direct geïnteresseerd. “Ze hadden een karretje met een drumstel en andere instrumenten eromheen. Ze voerden een spektakelshow op, met muziek en dans. Ik ben met de groep meegelopen om het goed te kunnen bekijken.”

Evenementenbureau

Walt raakte zo geïnspireerd, dat hij besloot zelf ook een dergelijke act op te zetten. “Ik leerde steltlopen bij een evenementenbureau. Zij hadden steltlopers nodig om te flyeren bij de V&D. Themafeesten kwamen bij hen ook in zwang. Je had bourgondische, middeleeuwse, Egyptische, wildwest feesten en daarvoor maakte ik zelf pakken voor de steltlopers. Voor het naaien moest ik gevoel kweken, maar als je het vaker doet, wordt je steeds handiger. Ook om van een lap zo economisch mogelijk stukken te knippen, omdat ze vaak van de kringloop komen.”

Na een klein jaar bij het bureau, zette Walt in Winterswijk zijn eigen straattheater op, Raaf Theater. Met de door hem gemaakte kostuums verzorgde hij, een jaar nadat hij het optreden van de steltlopers had gezien, zijn eigen steltact op Lowlands. Het werd een groot succes. De organisatie vroeg Walt verschillende jaren om terug te komen. “Dat gebeurt gelukkig vaker, dat de organisatie ons terugvraagt, omdat het publiek zo enthousiast is.”

Tegenwoordig maakt Walt in eigen beheer behalve fantastische kostuums voor steltlopers ook allerlei andere attributen, zoals prachtige hoofddeksels in allerlei varianten en vlaggen.

Core business

De groep acteurs van Raaf Theater is sindsdien flink gegroeid. Walts vrouw Debby en hun kinderen maken deel uit van de groep en dat geldt ook voor jongelui uit de buurt die door Walt werden geïnspireerd. Steltlopen is nog altijd core business en het aantal acts werd in de loop der jaren uitgebreid, met prachtige kostuums en over allerlei onderwerpen. Zo werd bijvoorbeeld Mister Europe and the Yellow Stars, in opvallende blauwe en gele pakken, opgevoerd tijdens festiviteiten rond de inzameling voor Oekraïne in Winterswijk en Raalte.

Maar ook Lucky Luke & The Daltons en Delicious Lollipops & Marvelous Jelly Beans zijn voorbeelden van acts die overal in Nederland op allerlei evenementen en festivals worden opgevoerd. Walt: “In 2022 deden we honderd optredens en vorig jaar tachtig, maar normaal doen we vijftig tot zeventig optredens per jaar.” De wintermaanden vormen een rustige tijd. Walt begeleidt momenteel de verbouwing van de boerderij in Ratum, gekocht door zijn kinderen. “Dat is een project voor de komende tien jaar, want na de winter houden we ons bezig met het theater. In februari presenteren we tijdens een beurs in de DRU in Ulft een nieuwe act, Nachtvlinder. Leuk om weer iets nieuws op de rol te hebben.”

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *