Willem Barth

In Bed Met… Willem Barth

Achterhoeker Willem Barth (47) brak in 2009 landelijk door met de hitsingle Aan Alle Mooie Meiden en groeide vervolgens dankzij zijn warme stemgeluid en zijn aansprekende Nederlandse repertoire uit tot een volkszanger van formaat. Hij zingt nog altijd, maar heeft inmiddels wel een stapje terug gedaan. Willem: “Ik probeer het aantal optredens beperkt te houden tot één keer in de week.”

Willem Barth werd geboren in Doetinchem op de plaats waar voorheen het woonwagenkamp aan de Christoffelstraat was en groeide op binnen een hechte gemeenschap. Hij hield van muziek en heeft daarin een heel brede smaak, maar gebruikt voor zijn eigen optredens altijd het Nederlandse lied. “Al sinds ik een jaar of zes was luisterde ik altijd naar de radio, het liefst naar de piraat. De liedjes kon ik al snel allemaal meezingen. Ik was trouwens niet het type dat met een haarborstel als microfoon voor de spiegel stond, hoor. Mijn neef was dat wel, maar die kon echt niet zingen”, lacht Willem.

Metaalrecyclingbedrijf

Willem voelde zich best thuis in de volksbuurt en richtte samen met zijn vader een metaalrecyclingbedrijf op in Duitsland. Hij trouwde al op jonge leeftijd met zijn grote liefde Tonnie uit Arnhem en ze kregen twee kinderen. Ondanks dat het allemaal volgens plan leek te verlopen, wilde Willem soms graag iets veranderen. Al was Tonnie het daar niet altijd mee eens. “Wat dat betreft zijn we echt tegenpolen. Willem wil altijd graag iets nieuws en ik wil het liefst dat alles bij het oude blijft. Eerst verhuisde ik voor Willem vanuit Arnhem naar Doetinchem en toen ik eenmaal in zijn buurt gesetteld was, stelde hij voor om ergens anders een huis te kopen. Bij ons in de buurt verklaarde iedereen ons voor gek. We waren echt de eersten die dat deden. Later kregen we trouwens wel navolging, hoor”, vertelt Tonnie.

Beroep

Al snel werd bekend dat Willem een warme zangstem had en zo werd het zingen zijn beroep. Het ondernemen bleek hem in het bloed te zitten. Alle aanvragen werden gehonoreerd, soms wel tot vijf optredens op een avond. Hij bouwde gestaag aan zijn succes en stond regelmatig op het podium van grotere evenementen. Hij werd ook verschillende keren gevraagd voor televisieoptredens, deed jarenlang een week optredens in Tormelinos en zo werd hij een echte BN’er. Willem: “Maar ik heb er een hekel aan om buiten de muziek in de schijnwerpers te staan. Als ik dat vaker had gedaan, dan was ik misschien nog verder gekomen, maar dat hoeft voor mij niet zo. Ik vind het net zo leuk om in een kroegje op te treden met mensen die echt komen om naar me te luisteren, als dat ik in het Gelredome een liedje mag komen zingen.” Liedjes schreef Willem niet zelf, al deed hij songwriters wel vaak een onderwerp aan de hand. Sommige nummers en albums werden zo goed verkocht, dat Willem vermoedt dat ze een gouden plaat zijn geworden, maar omdat hij wegging bij zijn platenmaatschappij, werd hij daarvan nooit op de hoogte gebracht.

Binnenstad

Inmiddels is Willem 47 jaar en al bijna dertig jaar samen met Tonnie. Sinds kort is het stel ook opa en oma. Kortgeleden verkochten ze hun huis, dat door het uitvliegen van de kinderen te groot voor hen was geworden. Ze wonen nu in een appartement in de binnenstad van Doetinchem en hebben het daar prima naar hun zin. Optreden doet Willem nog wel, maar niet meer zo frequent als voorheen. “Op dit moment ben ik bezig met het verkopen van de rechten van al mijn nummers en van mijn metaalrecyclingbedrijf wil ik eigenlijk een paar loodsen verhuren aan jonge ondernemers. Zo help ik hen op weg en wie weet kan ik dan van mijn vroegpensioen gaan genieten.

___________________________________________________________________

In bed met

In Bed Met… is de rubriek van MIJN Magazine waarin een bevlogen, inspirerende of bekende Achterhoeker op informele wijze onder de aandacht wordt gebracht. Bekijk andere spraakmakende artikelen met bekende Achterhoekers via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/in-bed-met/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *