In Bed Met… Willem te Molder

Willem te Molder is 65 jaar, goedlachs, gekleed in een bloemetjesblouse, gebloemde schoenen en sokken met I love Grolle erop. Hij werkte bijna veertig jaar als docent tekenen in Groenlo, Haaksbergen en Enschede, maakte radioprogramma’s, is basgitarist en grafisch ontwerper. Zoon van een ‘westerse’ moeder en een Achterhoekse vader. Speelt bij de Achterhoekse band Boh Foi Toch, is dol op oldtimers. Met een lach: “Na Annet is Boh Foi Toch het mooiste wat me is overkomen!”

De fotoshoot is bij hotel Havezate Marveld, een modern hotel met een duidelijke verwijzing naar historie. Willem te Molder ligt languit in bed, zijn ‘I love Grolle’ sokken om de voeten. “Twee jaar geleden zijn Annet en ik teruggekeerd naar Groenlo. We hebben twintig jaar in Barlo, gemeente Aalten, gewoond, Annet wilde graag buitenaf wonen. Ik heb altijd ‘aan het elastiek’ gezeten, dat heeft me teruggehaald. Waarom? Tja, ik wilde reuring, terug naar de roots, ‘olde köppe kieken’, kameraden. Het gevoel van thuiskomen. Onze tuin grenst aan de gracht, we kijken uit op de twee kerktorens. Ik hoef hier niet meer weg, alleen tussen zes planken…”  

Zijn tekentalent zit er van kinds af aan in. Willem herinnert zich: “Ik was altijd aan het tekenen, ook op de middelbare school. We hadden op vrijdag het zevende uur tekenles. Terwijl iedereen al met het hoofd in het weekend zat was ik druk aan het tekenen…” Hij vertrok naar Tilburg naar de kunstacademie, ging op kamers. Na de opleiding kon hij fulltime in Venlo aan de slag of vier uur per week bij Marianum in Groenlo. “Ik koos voor het laatste en ging noodgedwongen weer bij mijn ouders wonen. Tot mijn moeder meneer Andries belde, de directeur van de Grolsch. Ze vroeg of ik het huisje tegenover de brouwerij mocht huren. Annet en ik gingen er hokken, later konden we het huis kopen. We hebben er achttien jaar gewoond.”

‘Ik wilde reuring, terug naar de roots, olde köppe kieken’

Naast zijn werk als docent maakte Willem te Molder 32 jaar lang het radioprogramma ‘Verblijfplaats Onbekend’. Samen met Frans Miggelbrink nam hij vorig jaar ‘I Love Achterhoek’ op. Het onderwijs begon Willem enigszins tegen te staan na 38 jaar. Hij weet nog: “Annet had op een gegeven moment in de gaten dat ik uitgeblust raakte op school. Toevallig werd rond die tijd onderzocht of in Groenlo een nieuwe brouwerij opgestart kon worden. Toen dat doorging dacht ik; ‘zij hebben natuurlijk allerlei bier-dingen nodig: verhalen, ontwerpen van logo’s, etiketten, bierviltjes enzovoort.’ Ik stuurde een mail en werd voor een gesprek uitgenodigd en mocht deel uitmaken van de creatieve denktank. Dus precies op het moment van prepensioen in het onderwijs, kwam dit op mijn pad. Dus ook maar gelijk een ontwerpbedrijfje begonnen; Moldingen Vormgeving.” Willem speelde in diverse bands, waaronder ‘De Grootste Luxe Na De Kleurenteevee’, Riggel, Crazy en bij ‘Dehiertegenoverspeelteenveelleukereband’.
“Dertig jaar geleden begonnen we met Boh Foi Toch met Hans Keuper, Ferdi Joly, Jan Manschot en ik. Ik ben bassist, je bent onmisbaar maar staat niet op de voorgrond! Het gold bij ons dat degene die een nummer schrijft dat nummer dan ook zelf moet zingen! Tegenwoordig zing ik veel nummers, ongeveer de helft van het repertoire”, aldus Willem. Hij vervolgt: “Het dertigjarig bestaan van Boh Foi Toch wilden we dit jaar groots vieren maar door de coronacrisis kwam daar niets van terecht. Binnenkort spelen we in Ulft bij de DRU en bij Erve Kots, buiten. Twee keer een uur in combinatie met lunch of diner voor het publiek. Wat mijn favoriete nummers zijn? Nen Amerikaan en Hee hee, hoo hoo. Waarom? Nou dan moet je het publiek eens zien en vooral hóren als we dit inzetten…Kippenvel.

Meer In Bed Met? Klik dan hier!

Verder lezen

Erop uit

KunstOogst

Met KunstOogst exposeren nu voor het vierde jaar een 6tal kunstenaars tussen Ruurlo, Halle, Hengelo en Zelhem. Werken vanuit passie, elkaar vinden en versterken; dat is wat 6 kunstenaars verbindt onder de

Wat
Dialectkring Achterhoek
MIJN Magazine

Zommer

Bienao iedernene verlangt naor mooie, warme zommerdage en lange zwoele aovende. Maor ’t is zoas met alles, elk veurdeel hef ok zien naodeel, want de zommer breg naost plezeer ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *