Thuiszorg

In de thuiszorg is het eigenlijk nooit saai

In deze eerste aflevering van Mijn Droombaan zoomen we in op de thuiszorg, een branche waarin het tekort aan arbeidskrachten op dit moment een belangrijke rol speelt. We geven het woord aan de ervaren Linda Heijink en aan Daniëlle Krijt die nog maar net aan haar carrière in de thuiszorg is begonnen. Zij vertellen waarom ze ervan genieten om in de thuiszorg te werken.

Linda Heijink (53) deed een opleiding tot ziekenverzorgster. “Inmiddels ben ik 35 jaar werkzaam in de zorg en in de loop der jaren heb ik alle facetten van de branche gezien. Tweeëntwintig jaar geleden kwam ik in dienst bij Marga Klompé, eerst intern, maar nu alweer jaren in de thuiszorg en dat bevalt me prima.” Doordat ze meerdere kanten van de zorg kent, weet Linda heel goed wat er zo leuk is aan het werken in de thuiszorg. “De afwisseling. Geen dag is hetzelfde.

Je hebt met heel veel verschillende mensen te maken, jongeren, ouderen, kortdurende zorg, maar ook langdurende zorg. Je werkt alleen, dus zelfstandig, maar je hebt op afstand je collega’s. Dus als er iets is, dan kun je altijd een beroep op hen doen. De kortere en afwisselende diensten zorgen er bovendien voor dat het werk goed past bij mijn thuissituatie en dat geldt natuurlijk voor iedereen die kinderen heeft.”

Daniëlle Krijt (26)

Ze deed een HBO-studie verpleegkundige en koos als stageplaats in haar laatste jaar voor de wijkverpleging bij Marga Klompé. Daarna mocht ze blijven en inmiddels werkt ze daar drie jaar en heeft ze het goed naar haar zin. “Ik heb ook stage gelopen in een ziekenhuis, maar ik merkte dat ik als wijkverpleegkundige ook op de langere termijn een band met een cliënt en de familie kan opbouwen.

Dat je iemand echt leert kennen, dat je weet wat diegene prettig vindt, hoe hij graag wil leven en dat je daaromheen zaken zo goed mogelijk voor die persoon probeert te regelen”, vertelt Daniëlle. Ze zorgt daarnaast voor de indicaties, de zorgplannen en dat alles rondom de cliënt in het dossier geregeld is, zodat collega’s op pad kunnen. Maar ook heeft ze overleggen met de huisarts, de gemeente, andere wijkverpleegkundigen en op dit moment is ze bezig met de wachtlijsten in Lochem. Daniëlle: “In de thuiszorg is het eigenlijk nooit saai.”

Feiten en cijfers

  • In het vierde kwartaal van 2021 werkten er 11,6 duizend Achterhoekers in de verpleging, verzorging en thuiszorg.
  • De ontwikkeling van het aantal banen in de zorg is in 2021 in de Achterhoek gemiddeld, die kent namelijk een stijging van 1,7%, terwijl de gemiddelde stijging in Nederland 2,3% is.
  • De uitstroom lag tussen 2019 en 2021 in de sector verpleging, verzorging en thuiszorg in de Achterhoek op 7,8% en dat is relatief laag, vergeleken bij de rest van Nederland. Alleen in Noord- en Midden Limburg is het net zo laag en verder overal hoger.
  • De vergrijzing speelt wel een rol. De grijze druk, de verhouding tussen personen van 65 jaar of ouder en het aantal personen van 20 tot 65 jaar is in de Achterhoek hoog, namelijk 43,7%.
  • Het studentenrendement in de sector zorg en welszijn is in de Achterhoek 63% en daarvan behaalt 60% een diploma.

Bron: CBS – AZW-StatLine – Werknemers met een baan in de zorg en welzijn; persoonskenmerken, regio

___________________________________________________________________

Droombaan

Benieuwd naar andere verhalen en droombanen? Laat je inspireren door Achterhoekse initiatieven via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-achterhoek-werkt/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *