Overlijdt u als partners snel na elkaar en heeft u geen testament?

Investeren in de woning van de ander? Leg het vast!

Mees en Emma hebben ongehuwd met elkaar samengewoond in een woning die eigendom is van Emma. Mees heeft een deel van de verbouwingskosten betaald. En zoals zo vaak, bekoelt ook hier de liefde. Mees vertrekt uit de woning en wil zijn geld terug; maar heeft hij daar wel recht op? 

Omdat Mees en Emma er samen niet uitkomen, stapt Mees naar de rechter. De rechtbank geeft aanvankelijk Mees gelijk. Emma gaat in hoger beroep en stelt dat de vordering van Mees is verjaard. Onlangs heeft het Gerechtshof uitspraak gedaan in deze zaak.

Verjaard

Doordat Mees de verbouwingskosten van Emma’s woning betaalde, kreeg hij een vordering op haar. Emma is door deze betaling immers “verrijkt” ten koste van Mees. De eerste slag lijkt dus gewonnen door Mees. De vreugde is echter van korte duur. Het gerechtshof  stelt dat de vordering van Mees inmiddels is verjaard. Toen Mees namelijk de kosten betaalde, had hij vijf jaar de tijd om aan Emma te vragen om de betaling aan hem te vergoeden. Bij echtgenoten verjaart een dergelijke vordering niet tijdens het huwelijk, maar deze regel geldt niet bij samenwoners.

Afspraken

Het Gerechtshof stelt vast dat Mees en Emma nooit hebben vastgelegd welke afspraken zij hebben gemaakt over betaling van kosten en opbouw van vermogen. Niet in een samenlevingsovereenkomst maar ook niet op andere wijze. Het Gerechtshof geeft in zijn uitspraak aan dat als het hun bedoeling was dat Mees bij het einde van de samenwoning aanspraak kon maken op vergoeding van zijn investering in de woning, hadden zij dit eenvoudig kunnen vastleggen. Bijvoorbeeld door af te spreken in een (samenlevings)overeenkomst dat de vordering niet opeisbaar is zolang zij samenwonen. Het argument van Mees dat hij niet om terugbetaling kon vragen omdat dit tot onrust in hun relatie zou hebben geleid, wordt niet door de rechter gevolgd. Mees kan dus fluiten naar zijn geld.

Conclusie: het is belangrijk om afspraken duidelijk vast te leggen in een (samenlevings)overeenkomst.

Meer weten? Maak vrijblijvend een afspraak. U bent van harte welkom in Groenlo of Eibergen!

Contact

Roerdink Grijsen Notarissen
E: info@rgnotarissen.nl
I: www.rgnotarissen.nl
Winterswijkseweg 23 7141 DM Groenlo | T: 0544-46 19 25
Nijverheidsstraat 8-02 7151 HN Eibergen | T: 0545-72 61 99

___________________________________________________________________

Bedrijfspresentaties

Boeiende verhalen en bedrijfspresentaties in de Achterhoek! Laat je inspireren door de artikelen en- of praktijkverhalen van Achterhoekse ondernemers via //www.helemaalachterhoek.nl/category/werken-in-de-achterhoek/bedrijfspresentaties/.

Verder lezen

Ebbers Mechanisatie
Bedrijfspresentaties

Automowers: voor een perfect gazon

De landbouw staat onder druk. Ebbers Mechanisatie ondervindt er geen last van. Integendeel, het bedrijf in Winterswijk-Huppel maakt zelfs een mooie groei door. Klanten zijn uitermate tevreden over het uitgebreide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *