Jan Bartels

Jan Bartels hoeft thuis de was niet te doen

De Graafschap kan in de Achterhoek én daarbuiten rekenen op veel sympathie. De club telt een grote schare aanhangers en sponsors. De supporters noemen zichzelf Superboeren, de term is uitgegroeid tot een geuzennaam. In deze rubriek gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer, met deze keer talent Philip Brittijn.

Materiaalman én supporter van De Graafschap

Hij volgde in 2015 Theo Vergeer op als materiaalman van De Graafschap. Jan Bartels (59) is alweer aan zijn zevende seizoen bezig. Hij heeft nog niet de status van Vergeer die uitgroeide tot een clubicoon. Toch loopt iedereen weg met de sympathieke inwoner van Doetinchem.  

Hij ‘haalde’ Voetbal International. Niet als speler, maar in de serie over materiaalmannen in het betaalde voetbal. Jan Bartels kan er nog om lachen als hij de foto op zijn smartphone laat zien. “Ze wilden een aparte foto. Toen ben ik in de wasdroger gaan zitten, haha.” Jan Bartels loopt niet weg voor een dolletje. Voetbalhumor is hem niet vreemd. Toch staat hij vooral bekend als nuchter, rustig en perfectionistisch. Die laatste karaktereigenschap kan de persoon in kwestie wel beamen. “Ik heb mijn zaakjes inderdaad graag goed voor elkaar en wil niet voor verrassingen komen te staan. Het kan bijvoorbeeld niet zo zijn dat er een shirt ontbreekt.” De huidige materiaalman van de selectie loopt al lang mee bij De Graafschap. Sinds 1995 is hij als vrijwilliger bij de jeugd actief, voornamelijk als materiaalman van de A1. “Dat deed ik
altijd met veel plezier. Toen Theo in 2015 stopte, kwamen ze bij mij terecht. Ik had natuurlijk al de nodige ervaring.” Het verzoek van de leiding van De Graafschap was niet aan dovemansoren gericht. Jan hapte gelijk toe. “Ik ben timmerman van origine en zat net zonder werk. Op deze manier kon ik van mijn hobby mijn beroep maken. En dat bij mijn favoriete club. Wat wil je nog meer.” Bartels is sindsdien verantwoordelijk voor de materialen. Het gaat om de kleding, ballen, pionnen, hoedjes, hesjes, stokken en
nog veel meer. “Er komt best veel bij kijken.” Hij krijgt hulp van vrijwilliger Hans Stokreef. Het wassen van de wedstrijdkleding hoort bij het takkenpakket. “Met die witte broekjes is het zaak om ze gelijk na de wedstrijd in de wasmachine te stoppen. Thuis hoef ik de was trouwens niet te doen, dat doet mijn vriendin, haha.” De materiaalman hoopt de functie tot zijn pensioen te kunnen uitoefenen.  “Ik heb het enorm naar mijn zin. Je bouwt een band op met de spelers en de technische staf. Het is een heel afwisselende baan en ik voel me gewaardeerd.”

  • Wat is volgens jou een Superboer?

“Dat zijn supporters die de club door dik en dun steunen, zelf voel ik me ook een Superboer, ik kwam al op jonge leeftijd op de Vijverberg.”

  • Wat is je eerste herinnering aan De Graafschap?

“Ik kan me het stadion uit mijn jeugdjaren nog goed voor de geest halen, de houten zittribunes en de vijver achter het stadion waar nu de parkeerplaats is gerealiseerd, maar ook de wedstrijden tegen Ajax en Feyenoord. Maar tegen die laatste club verloren we in 1973 met 5-7.”

  • Wat is je beste/leukste herinnering aan De Graafschap?

“Dat zijn toch de promoties. Vooral die onder leiding van Henk de Jong heeft indruk op me gemaakt. Het gebeurde via een zenuwslopende nacompetitie, maar ook de sfeeracties met The Joker staan me nog bij.”

  • Wat moet De Graafschap doen om een ook stabiele eredivisieclub te worden?

Als je promoveert, zorgt dat voor meer mogelijkheden ook financieel. Het realiseren van skyboxen kan daarbij helpen. Het is zaak er een paar jaar in te blijven, dan wordt het makkelijker.”  

  • Welke oud-De Graafschap-speler zou perfect in het huidige elftal passen?

“Eric Viscaal, Klaas-Jan Huntelaar en Youssef El Jebli. Stuk voor stuk echte winnaars.”

  • Wat moet er direct veranderen bij De Graafschap?  

“In de toekomst is een nieuw stadion gewenst met de trainingsvelden er ook bij. Dan hoef je daar niet extra meer voor te rijden en kun je er ook oefenwedstrijden spelen.”

  • Op welke favoriete plek kunnen we je tegenkomen?

“Als ontspanning ga ik graag een potje biljarten of kaarten bij de Kartouwe in de Waterstraat in Doetinchem, onder het genot van een glaasje bier.”

  • Wie is de beste ambassadeur van de club of zou dat kunnen zijn?

“Onze directeur Hans Martijn Ostendorp, hij heeft zich er ook sterk voor gemaakt om de regio bij De Graafschap te betrekken.”

jan bartels

___________________________________________________________________

MIJN Superboer

In de rubriek van MIJN Magazine gaan we maandelijks in gesprek met een Superboer. Meer over superboeren en de Graafschap? Bekijk ook meer artikelen over De Graafschap via https://www.helemaalachterhoek.nl/category/mijnmagazine/mijn-superboer/

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *